Георг Спартански: Реализацията на проекта ще подобри условията на живот на близо 130 хил. души

С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит

"С реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води - Плевен, която вече ще обслужва и градовете Долна Митрополия и Тръстеник, ще се осигури по-добро пречистване на отпадъчните води. Те ще са с показатели, отговарящи на нормативната уредба. Ще се подобри водният цикъл на селата Ясен и Буковлък от община Плевен, както и ВиК мрежата на Долна Митрополия и Тръстеник. С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит. Реализацията на проекта ще подобри условията на живот на близо 130 хил. души в двете общини”, каза кметът Георг Спартански по време на днешното подписване на договора.

Пречиствателната станция е построена през 80-те години на миналия век, въведена е в експлоатация през 1990 г. В момента повечето съоръжения и сградният фонд са амортизирани. Съоръжението, в което ще се вложат 33,573 млн. лв. с ДДС, ще бъде напълно модернизирано, което ще доведе до качествено пречистване на отпадъчните води. Получените утайки ще се стабилизират анаеробно и ще се произвежда биогаз, който чрез когенерация ще захранва енергийните нужди на станцията, информират от пресцентъра на общината.