Плевенчанинът Петър Курумбашев – от "Ку-Ку" до Европарламента

Влиза в Европейския парламент на мястото на Илияна Йотова

Името на Петър Курумбашев нашумя след "атомното Ку-Ку", което инсценира авария в АЕЦ "Козлодуй". За тази шега с публиката той стигна до подсъдимата скамейка, припомня Нова тв.

"Самите ние не бяхме наясно какво правим. Бяха ни изтървали. Ние малко се изтървахме също. И така се получи много приятно", разказва Курумбашев. Роденият на 28 януари в Плевен политик е сред бащите на "Ку-ку". Той е от самото му начало. Продуцент на предаването от 1991 г. до спирането му през 1994 г.

Роден е в града на Панорамата. Израснал е обаче в София - първо завършва Софийската математическа гимназия в София, а после и Техническия университет в София. В дебрите на политиката се потопи преди 10 години. Бившият "ку-ку" кадър влезе в Столичния общински съвет от групата на БСП с уговорката, че не е член на партията.

Участва в кампанията на двама кандидат-президенти Петър Стоянов и Румен Радев.

Следват два мандата като народен представител. Вторият прекъснат от кандидатурата му за евродепутат. Билетът на Петър Курумбашев за Брюксел обаче беше скъсан от „Любимец 15”.

Дни след клетвата на вицепрезидента Илияна Йотова той е на път да седне в евродепутатското кресло. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално в началото на седмицата Петър Курумбашев за член на Европейския парламент (ЕП).