По инициатива на Районна прокуратура – Плевен създават местна комисия за борба с трафика на хора

Със създаването й се цели да се осъществява държавната политика и стратегия в областта на борбата с трафика на хора на територията на общината

На заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора, проведено на 18 януари, с пълно мнозинство от членовете на комисията е взето решение на територията на Община – гр. Плевен да бъде създадена Местна комисия за борба с трафика на хора.

Това решение е в резултат на усилията положени от административния ръководител – Районен прокурор на гр. Плевен. Инициативата беше подкрепена от кмета на Плевен, председателя на Районния съд, директора на ОД на МВР, ръководителя на ТД „НС“ и редица неправителствени организации.

Комисията се създава в изпълнение на Закона за борба с трафика на хора и нейното предназначение е да организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации в Общината по прилагането на закона. Със създаването й се цели да се осъществява държавната политика и стратегия в областта на борбата с трафика на хора на територията на общината, особено в светлината на непрекъснато засилващият се миграционен натиск върху границите на Република България. В тази насока новосъздадената комисия активно ще съдейства за осъществяване изпълнението на националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му. Законът възлага на комисията важни функции, свързани с превенцията на престъплението трафик на хора. На нея е възложено организирането и провеждането на информационни, разяснителни и образователни кампании за лицата от рисковите групи на трафика на хора в региона и реализация на програми за обучение на служители за изпълнение на функции във връзка с предотвратяването и противодействието на трафика на хора в Общината. След стартиране на дейността на комисията в заседанията й задължително ще участва прокурор от Районна прокуратура  - гр. Плевен.