Спешно отделение към УМБАЛ - Плевен празнува 10 години от създаването си

Близо 300 000 пациенти са преминали през него за този период

Екипът на Спешно отделение към плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски" отбелязва днес 10 години от създаването на отделението, информираха от лечебното заведение.

До настоящия момент през Спешно отделение на Университетската болница са преминали през годините 267 307 пациента. От тях 181 166 са прегледани и насочени за домашно лечение, а 86 хиляди са приети в болницата за лечение.

Университетската болница в Плевен е единствената в Северозападна България със спешен портал от 3-то ниво на компетентност. На дежурство в Спешно отделение преминават около 70 човека, а за 24 часа те са 130-140 пациента. През годините тенденцията се движи с непрекъснато увеличение на потока пациенти, като през 2007 г. са прегледали 16 180 пациенти, а за миналата те са 37 469 пациенти. Това е ръст от два пъти и половина спрямо 2007 г. Причинете са комплексни, като това е така и във всички Спешни отделения в България, но и в Европа заради застаряващото население.

Университетската болница в Плевен е структуроопределяща за целия Северозападен регион- от Видин до Плевен, като тук се поемат пациенти от Велико Търново, Ловеч, Троян, Тетевен, Свищов, Габрово и Севлиево. Тежко болните пациенти от съседните области се привеждат в Плевен, и се поемат първо от екипите на Спешно отделение. УМБАЛ – Плевен е единствената болница от изброените региони, която е 3-то ниво на компетентност по повечето клинични специалности и която има спешен портал. Тоест приема се всеки болен, независимо от гражданството му, пола, религията, здравосигурителния му статус.

"Закриването и преструктурирането на различни болници наложи изнасяне на дейностите към Университетската болница. Няма делник, няма празник. Ние работим 24 часа в годината и сме винаги в готовност да оказваме помощ на нуждаещите се. Освен ръста на пациентите, това което прави впечатление е и ръста на травматизма. Травмите непрекъснато се увеличават през годините, като за 2016 достигнахме абсолютен връх от 11570 човека. Това са не само битови инциденти, а и пътнотранспортните произшествия - Плевен е на главен път София-Русе и броят ПТП е изключително голям”, казва началникът на отделението д-р Петко Стефановски.

"Броят на децата преминали през отделението също е доста голям. Само през миналата година прегледаните деца са 9437. През годините непрекъснато се увеличава броят на прегледите при лица над 65 годишна възраст,” информира още д-р Стефановски. Причината тук може би е застаряващото население на региона.

Той споделя, че текучеството на персонала е доста голямо. За 10 години през отделението са преминали 113 лекари. "Повечето са млади колеги, които искат реализация и отиват да специализират. Дори може да се похвалим, че във всяка Клиника или отделение на УМБАЛ-Плевен имаме млади колеги, които са преминали обучение при нас как се действа при спешни състояния. Освен това със старшата сестра на отделението Христина Батолска, обучаваме студенти - бъдещи лекари и медицински сестри,” добави д-р Стефановски, който пожелава на колегите си от плевенското и от всички Спешни отделения в България здраве, по-малко тежки случаи и нуждаещи се от Спешна медицинска помощ.