Намалява броят на противообществените прояви на малолетни в община Плевен

Сред престъпленията има лек спад на кражбите и грабежите, въпреки разнообразието при извършването им.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ анализира дейността си през изминалата година на свое заседание. В заседанието  участва заместник-кметът с ресор „Спорт, туризъм и младежки дейности” Иван Кюлджийски, който е и председател на комисията, представители на различни институции и обществени възпитатели, съобщават от пресцентъра на общината.

Отчет на дейностите през изминалата 2016 година представи секретарят Димитър Пенков. Ранна превенция и откриване на симптоми за извършване на криминални деяния, взаимодействие с  училищата, индивидуална работа с обществените възпитатели са приоритетите, по които е работила комисията. Лицата, обхванати от информационни кампании за предотвратяване на асоциалното поведение сред децата, са 11 500, а консултираните деца и семейства чрез МКБППМН са повече от 700.

Трайни като тенденция са чисто криминалните престъпления, извършени от деца до 14-годишна възраст. Леко намаление бележи броят на малолетните извършители. Образуваните дела през изминалата година са 68 с обхванати 62 лица.  Делата за престъпления са с най-голям дял - 48. От тях 22 са кражбите – 8 взломни, 3 джебчийски и 5 домови. Грабежите през 2016 г. са били 8, кражбите от МПС са 5, за унищожаване и повреждане на имущество - 4, и по 3 за хулиганство и умишлено нанасяне на телесна повреда и други.

Направени са  следните изводи:

1. При неблагоприятни условия – конфликтна семейна среда, социално слаби семейства, семейства с криминално проявени родители, криминална приятелска среда, живеят и се оформят като личности над 50 % от децата.

2. През последните две годин  криминалните престъпления, извършени от деца до 18-годишна възраст, държат постоянен ръст. Броят на непълнолетните извършители също е постоянен.

3. Ръстът на противообществените прояви и престъпления през 2016 г. е по-нисък  в сравнение с предходната 2015 година.

4. Сред престъпленията има лек спад на кражбите и грабежите, въпреки разнообразието при извършването им.

5. През последните две години има подобрени резултати при превъзпитателната работа с проявените. Налагат се все повече превантивни мерки с цел децата да не стигнат до специалните училища.

6. В много семейства родителският контрол е занижен. Родителите имат нужда от специализирана помощ относно възпитанието на децата.

В доклада беше отчетено отличното взаимодействие с инспекторите от Детска педагогическа стая, с отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане", Прокуратурата, Районния съд-Плевен, и Регионалното управление на  образованието най-вече в организирането на превантивната дейност, индивидуалновъзпитателната работа с проявените, с техните родители и обществеността, с учебните и здравни заведения за намаляване и ограничаване на противообществените прояви и престъпления.