Над 4300 проверки са осъществили служители на РДПБЗН-Плевен през 2016 г.

В резултат на съставените актове за установяване на административни нарушения са наложени санкции в размер на 281 210 лв.

Съобразно изискванията на ЗМВР през 2016 г. от служителите на РДПБЗН-Плевен, осъществяващи ДПК са: извършени 4136 проверки (комплексни, контролни, тематични, съвместно с други ведомства и други служби на МВР и по сигнали и предложения), за спазване на правилата и нормите за ПБ при проектиране, строителство и експлоатация на обекти, при 4343 за 2015 г.; извършени 172 проверки по искания на заинтересовани физически и юридически лица, за издаване на сертификати и становища, при 160 - за 2015 г.; издадени 217 разпоредителни документи (протоколи от комплексни проверки и писмени разпореждания), за изпълнение на правилата за ПБ на държавни органи, организации, юридически лица и граждани, при 229 - за 2015г.; съставени 98 АУАН, при 102 - за 2015 г.

В резултат на съставените актове за установяване на административни нарушения от страна на РДПБЗН-Плевен са наложени санкции в размер на 281 210 лв. От анализа на статистическите данни и предвид резултатите от извършените през периода проверки се отчита значително увеличение на броя на връчените разпоредителни и административно-наказателни документи, което е в пряка връзка с констатираните нарушения и несъответствия с изискванията за ПБ при проверките. Увеличен е броя на издадените становища за съответствие на инвестиционните проекти с изискванията за ПБ и за разрешаване ползването на строежи, както и участията в ДПК за разрешаване ползването на строежи, дължащо се на влезлия в сила нов ЗМВР и промените в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, изискващи положителни становища за ПБ и за строежи III-та категория.

През изтеклата 2016 г. служителите осъществяващи превантивен контрол при РДПБЗН-Плевен са извършили 1204 проверки (на обекти по чл. 35 и 36 от Закона за защита при бедствия; на запаси от индивидуални средства за защита; на колективните средства за защита; по изпълнение на предписани мероприятия; по сигнали и предложения; като участия в междуведомствени комисии, назначени със заповеди на областния управител и кметове на общини) за спазване на изискванията за устройственото планиране на територията и на инженерно-техническите правила за инвестиционно проектиране, изграждане и експлоатация на строежите и по спазване на изискванията на Закона за защита при бедствия. За резултатите от проверките са изготвени 606 констативни протоколи и 137 констативни актове с предписани за изпълнение 1090 мероприятия.