Плевенчанин в общ проект с легендарния Оливър Стоун (Видео)

Людмил Казаков - единственият българин в екипа на "Ukraine on fire", продуциран от известният американски режисьор

Родна следа в документалния филм на Оливър Стоун "Ukraine on fire" /"Украйна в пламъци"/, в който авторът посочва виновниците за украинския Евромайдан. Людмил Казаков е сред монтажистите на лентата, която предизвика сериозен световен отзвук. Той е и единственият българин в проекта, продуциран от легендарния Стоун - американски режисьор, сценарист и продуцент, носител на награди "Еми" и "БАФТА“, три награди "Оскар“ и пет награди "Златен глобус“.

Както неведнъж сме писали, Казаков е израснал в Плевен. И макар още на 11-годишна възраст да поема за САЩ, сърцето му остава завинаги в града на Панорамата, където се прибира при всяка удобна възможност. Любопитна подробност е, че той е син на футболната легенда на плевенския футбол Хари Казаков.

На няколко пъти вече сме ви информирали за успехите на Людмил в Холивуд като монтажист и основен "двигател" зад кадър на филмови продукции, в които е работил със звезди от ранга на Еди Грифин и Люенел. Той има сериозен опит и на българския пазар. Работил е по хитовите сериали "Стъклен дом" и "Забранена любов", след което се връща в Холивуд, където има ангажименти по продукции, свързани с "Юнивърсъл", "Сони" и "Ен Би Си".

В "Ukraine on fire" Оливър Стоун, който отдавна се изявява на територията на политическото кино, разкрива какво в действителност, според него, е предизвикало украинския Евромайдан. Сред интервюираните са избягалият президент на Украйна Виктор Янукович, президентът на Русия Владимир Путин, а също и бившият министър на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко.

Людмил Казаков сподели, че с екипа са работили една година по този проект. Трейлърът на "Ukraine on Fire" пък е изцяло негово дело. До този момент българинът не се бил занимавал с документални филми, но сътрудничеството с Оливър Стоун му дало възможност да научи много и занапред да работи на още по-високо ниво. Сега самият той се опитва да направи собствен документален филм.

"Спомням си, когато Оливър дойде за първи път в стаята. Той е човек, който има невероятен усет за филма, за детайлите. Отворен е към политиката и има много знания. Оливър Стоун просто е няколко нива нагоре. Голям професионалист, който наистина си разбира от работата", сподели Людмил за досега си с емблематичния американски кинорежисьор.

Любопитна подробност е, че успоредно с "Украйна в пламъци", Оливър Стоун работил и по "Сноудън" - филмът, който разказа историята на един от най-противоречивите герои на американската история – Едуард Сноудън, бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, който през 2013 г. огласи документи за съществуването на система за глобално следене в САЩ, чрез която са подслушвани световни лидери и американски граждани под претекст, че това е част от борбата с тероризма.