Георг Спартански: Институтът по лозарство и винарство е гордостта на Плевен

Той свърза Трифон Зарезан и с празника Свети Валентин с фразата "С любов за виното и с вино за любовта"

"Плевен е с доказани традиции в лозарството и винарството. Неслучайно именно тук е създаден първият на Балканите Институт по лозарство и винарство, който е гордост за града ни с над 100-годишната си история", каза в приветствието си кметът Георг Спартански. Той свърза Трифон Зарезан и с празника Свети Валентин с фразата „С любов за виното и с вино за любовта”, информират от пресцентъра на местната управа.

Както вече писахме, един от най-старите български празници - Трифон Зарезан, бе почетен по традиция с ритуално зарязване на лозите. Гости на домакините от Лозаро-винарския институт в Плевен бяха служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, областният управител Ралица Добрева, кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Начело с директора на института проф. Иван Пачев гостите зарязаха лозите в експерименталните масиви в м. Томовското. Те бяха поздравени за празника с изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев".