Ненчо Илчев и Веселин Плачков гостуваха в СУ "Стоян Заимов" по проект "Твоят час" (Видео)

Популярните български актьори зарадваха децата и им дадоха ценни напътствия

Обичаните български актьори Ненчо Илчев и Веселин Плачков гостуваха в СУ "Стоян Заимов" - Плевен по проект "Твоят час" към Министерството на образованието, а повод за събитието бе и честването на 180-годишнината от раждането на Васил Левски и 144 години от неговата гибел. Двамата се срещнаха с второкласници и четвъртокласници по покана на учителя Валери Николов. Сред специалните гости бе и нашата съгражданка д-р Денислава Ангелова, съучредител на фондация "Докосни дъгата", подпомагаща деца, болни от диабет.

Ученици от Музикалното училище в Плевен се качиха първи на сцената и откриха събитието, изпълнявайки на китара вечните хитове "Dust in the wind" и "Lambada".

Дойде ред на Веселин Плачков, който разказа пред децата повече за професионалния си път. Те от своя страна го затрупаха с въпроси за детството му, ролите в театъра и филмите, както и за уроците на живота.

Големият български актьор апелира към учениците да слушат учителите и родителите си. "Сега ви е златно време да учите, защото ви се дава всичко, което може да получите, за да излезете от училище с възможно най-много знания. Аз и до ден-днешен си обичам учителите", призна Плачков пред развълнуваните детски погледи, които попиваха с интерес всяка негова дума.

"Трябва да се радвате на това, което правите. Аз си обичам работата и все едно никога не съм бил на работа. Когато обичате училището, просто го превръщате в удоволствие. Пожелавам ви да станете големи професионалисти в това, което сте решили да правите", каза още Веско Плачков.

Той подари на Валери Николов специална книга - тефтерчето на Левски, и не пропусна да разкаже любопитни факти от биографията на Апостола, в чиято роля се превъплъти във филма "Дякон Левски". Плачков бе изпратен с аплодисменти и красив букет, след което раздаде снимки и автографи.

След него на сцената се качи актьорът Ненчо Илчев, който предизвика истинска еуфория сред малчуганите с поредицата си от фокуси. Смях и положителни емоции изпълниха залата, а много от децата се включиха ентусиазирано в номерата му. Артистът, нашумял с изявите си в сериала "Столичани в повече" и шоуто "Комиците" също бе подложен на "кръстосан разпит" за кариерата си. Ненчо даде ценни съвети и насоки на децата, а след това също ги зарадва със снимки и автографи.

Повече около организацията на днешната проява ни разказа учителят Валери Николов.

"Това е един час от проекта "Твоят час", по който работим. Целта е развитие способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи техните специфични знания, умения и компетентности. Това е главната цел на проекта", сподели г-н Николов.

"Преди началото на проекта направихме проучване сред учениците, за да проверим техните желания. Някои се занимават с математика, други с български език, учениците от II а клас избраха да бъдат млади актьори. Така се казва и нашата група - "Млади актьори". Днешният час го нарекохме "Среща с изявени и известни артисти". Целта ни е да се обогатим, да видим директно от извора, да се научим на някои неща - похвати и методи на работа от актьорите. И да откраднем, образно казано, нещо хубаво от тях. Ненчо Илчев го поканихме не само защото е добър актьор, а защото е и много добър илюзионист. Решихме да съчетаем полезното с приятното за децата", с усмивка допълни г-н Николов.

"Направихме преди Коледа една пиеса - "Празник на вълшебната гора" се казваше. Изнесохме я пред ученици от нашето училище. Прие се добре от децата, имахме и други гости. Сега подготвяме две пиеси за края на учебната година. Идеята ни е да се развиваме като актьори. На децата им е приятно и интересно. А подобна група съм водил и друг път, така че и аз самият го правя с интерес и желание. Смятаме да имаме още такива срещи", сподели Валери Николов.