Тереза Маринова стана доктор на науките

Олимпийската гордост на Плевен защити дисертация в НСА

Олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 Тереза Маринова защити дисертация в Национална спортна академия "Васил Левски" на 22 февруари, съобщава atletikabg.com.

Темата на научния труд, с който спортната легенда придоби титлата доктор, бе "Управление и реализация на спортната форма в тройни скок за жени“. Изследването, направено с научния ръководител проф. Огнян Миладинов, анализираше данни от подготовката на Маринова и три други топ атлетки в тройния скок – Татяна Лебедева, Ямиле Алдама и Ива Пранджева.

Рецензенти на дисертацията бяха петима професори – Константин Жалов, Иван Иванов, Йонко Йонов, Кирил Аладжов и ръководителят на катедра „Лека атлетика“ към НСА – Стефан Стойков. Всички се изказаха положително за представения труд, а Маринова отговори обстойно и компетентно на поставените въпроси.

На защитата присъстваха и първият вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация, президент на АБАФ и БФЛА – Добромир Карамаринов, олимпийският шампион на троен скок от Сеул 1988-а и треньор на Тереза Маринова – Христо Марков, ректорът на НСА – проф. Пенчо Гешев, колективът на катедра „Лека атлетика“, студенти от НСА и хора от атлетическите среди в България.