Пак ало измама! Наивна баба изтегли от банка 800 лева, даде ги на "полицай Йорданов"

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод

На 22 февруари 2017 година в 14:25 часа в полицията в Червен бряг е заявено от 79-годишна жителка на града, че на същата дата около 12:00 часа на домашния й телефон и впоследствие на мобилния й телефон се е обадил непознат, който се е представил "за полицай Йорданов от криминална полиция № 142". Мъжът я въвел в заблуждение, че следят група измамници и за да ги хванат трябва да остави сума пари, с колкото разполага до кофа за смет.

Тъжителката е изтеглила от банка в Червен бряг 800 лева. Поставила ги е в плик, който е оставила до посочен от лицето контейнер за смет. Извършителят е давал постоянни инструкции на потърпевшата, като не са прекъсвали телефония разговор по мобилния ю телефон.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Уведомен е прокурор. Работа продължава разследващ полицай .

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод. Криминалистите непрекъснато работят по разкриване на участници в измамни схеми. Измамите са на едно от първите места по разпространеност (след кражбите) при престъпленията против собствеността. Най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си или да ги остави до контейнер, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите. Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати и да уведомят органите на МВР. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции - Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.