Канят в работилници за мартенички в Регионалния музей и РЦРИУ – Плевен

Децата ще научат повече за символиката на празника

От 27 февруари до 1 март (включително) от 09.00 до 16.00 часа, в експозиция „Традиционен бит и култура” на Регионален исторически музей – Плевен ще отвори врати работилница за изработване на мартеници. Всички желаещи да се включат в нея трябва да носят бяла и червена прежда.

Под ръководството и напътствията на музейните специалисти, учениците ще научат за символиката на празника, за изработването на магическия амулет за предпазване от болести и ще имат възможност да сътворят своята традиционна мартеница, която да закичат на Първи март.

Работилница за мартеници с деца и родители ще отвори врати и в Регионален център за ранна интервенция на уврежданията - Плевен, намиращ се на ул. "Дойран" 81. Малчуганите ще увиват бели и червени конци в два дни - на 27 и 28 февруари от 16:00 до 18.00 часа. Ще има и конкурс за "Най-красива мартеничка".

В работилницата ще вземат участие деца до 7 години и техните родители, а специалистите от центъра ще помагат за направата на мартениците. Участието на големи и малки в инициативата е безплатно, информираха от РЦРИУ–Плевен.