Проект "Мартеницата – заедно да съхраним традицията" реализират студентите по социални дейности в МУ-Плевен

Инициативата насърчава креативността на лица и деца с увреждания, включвайки ги в творческия процес на изработване на мартеници

За поредна година по инициатива на студентите и преподавателите от специалност "Социални дейности" на Медицински колеж към МУ-Плевен е разработен проекта „Мартеницата – заедно да съхраним традицията”. Инициативата насърчава креативността на лица и деца с увреждания, включвайки ги в творческия процес на изработване на мартеници. Целта на проекта е да обедини студентите – бъдещи социални работници и потребителите на социални услуги в творческа атмосфера за създаване на традиционни български мартеници. Произведенията са изработени в ателие "Работилницата на Баба Марта" и в самите социални услуги, за да бъдат изложени на благотворителен базар от 27 февруари до 01 март във фоайето на Ректората с цел набиране на средства за терапия на възрастни и деца с увреждания. Събраните доброволни дарения ще бъдат използвани за провеждане на трудотерапия.

Участниците в изложбата-базар на мартеници са следните социални услуги и лечебни заведения: Център за социална рехабилитация и интеграция; Помощно училище "П. Р. Славейков"; Защитело жилище за възрастни с умствена изостаналост; Център за психично здраве и Дневен център за възрастни с увреждания. Отделен щанд на базара ще отворят студентите по социални дейности от I и II курс, които са изработили мартеници за набиране на средства за подпомагане на различни инициативи на потребителите на социални услуги. Висшето училище предоставя и щанд на Националното сдружение на сираците в България в подкрепа на инициативата "Фестивал на красотата – Плевен 2017“ за подпомагане на абитуриенти в неравностойно социално положение.

Студентите-организатори на инициативата ще запознаят своите чуждестранни колеги с уникалната българска традиция на носене на мартеници и какво символизират те. Инициативата на бъдещите социални работници е въведение към поредицата от събития, посветени на Световния ден на социалната работа на 21 март и Седмицата на действие (20.03. – 24.03.2017 г.).

Изложбата-базар "Мартеницата – заедно да съхраним традицията" се провежда с подкрепата на Ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов за периода 27 февруари – 1 март 2017 г. от 10.00 до 14.00 ч. в Ректората.