Внесоха обвинителен акт срещу неправоспособен и пиян, блъснал баба и внуче

Обвиняемият бил многократно наказван за извършени административни нарушения на Закона за движение по пътищата

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишен неправоспособен водач, шофирал след употреба на алкохол и блъснал баба и внучка, като им причинил тежки наранявания.

Обвинението срещу Иван Х. е за това, че на 20.07.2013 г, в с. Тученица, Плевенска област, при управление на лек автомобил „Фолксваген”, в пияно състояние и без да има необходимата правоспособност, в особено тежък случай, нарушил правилата за движение /като водач с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, да поставя в опасност живота и здравето на хората, длъжен е да контролира непрекъснато превозното средство, да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението, да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците/, като с деянието си по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице. На Павлина П. причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на три ребра, счупване на лява и дясна бедрени кости, разкъсно-контузна рана на главата, довели до трайно затрудняване движението на снагата и на долните крайници и постоянно общо разстройство на здравето, неопасно за живота. На малолетната С. П. причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, счупване на таза, счупване на лявата бедрена кост, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота. Престъпление по чл.343, ал.ІІІ, вр. чл.342, вр. чл.128, вр. чл.129 от НК.

Обвиняемият бил многократно наказван за извършени административни нарушения на Закона за движение по пътищата. На 20.07.2013 г. консумирал алкохол и същата вечер, в пияно състояние и без да притежава необходимата правоспособност, в центъра на с. Тученица, управлявал автомобила. По същото време пострадалата Павлина П. хванала за ръка малолетната си внучка и носейки покупки пресичали през площада в центъра на селото. Въпреки наличието на неограничена видимост, улично осветление и включени светлини на автомобила, техническата възможност да предотврати настъпването на пътно транспортно произшествие, обвиняемият закъснял с реакцията си и блъснал с автомобила двете пешеходки.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.