Битката за Плeвен в ефира на bTV сблъска много идеи

Водачите на шест формации за Плевен се изправиха един срещу друг в студиото на bTV

"Когато говорите за съсипване на Плевен, си припомнете как точно по време на управлението на Жан Виденов и Тройната коалиция регионът беше унищожен. Има ли друго място, където да са закрити 42 предприятия? Съсипани са рафинерия и бирена фабрика", заяви лидерът на ВМРО и водач на листата от "Обединени патриоти" за Плевен. Каракачанов изригна, след като Румен Петков от "Коалиция АБВ и Движение 21" разкри, че общински съветник на Патриотичен фронт Стефан Гамизов е пречил на икономиката в Плевен и е кадрувал за чуждестранен инвеститор.

Каракачанов посочи още, че битовата престъпност в Плевенско е на много голямо ниво и тряба да се вземат спешни мерки. Според него трябва да се направят няколко големи инфраструктурни проекта Северна България, за да тръгне и там икономиката.

"Нямаме самоцел да участваме в каквито и да било безпринципни коалиции. Потенциални партньори са всички партии, които членуват в ЕНП. Има вариант да се предложи при наша победа на изборите и кабинет на малцинството. Има вариант и да се върне мандат", каза Московски, водач на листата на ГЕРБ в Плевен по време на горещия дебат по Би Ти Ви. "Опитахме се да бъдем максимално конкретни, рационални и прагматични в предизборната програма, която изготвихме за тази кампания. Вярваме, че благосъстоянието на всеки един гражданин може да се подобри единствено чрез растеж на икономиката, което се случи през последните две години, така че ще продължим в тази посока", допълни Московски. Създаване на индустриална зона в Плевен по примера в на тази в Пловдив, която вече дава икономически растеж, предвижда ГЕРБ, както и завършване на магистрала "Хемус". Московски посочи, че като министър на транспорта е направил всичко възможно това да се случи. "Това е необратим процес. Категорично! Това ще бъде свършено!". Кандидатът на ГЕРБ отправи послание хората да проявят мъдрост и разум на изборите.

Един от въпросите в нашата програма е премахване на несправедливостта при преизчисляване на пенсиите, посочи пък Васил Антонов от БСП. Той беше категоричен, че БСП се готви за управление, но според него коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Румен Петков от АБВ  изрази тезатa си за "надцакването по време на избори”. "Малко е като на циганска сватба - сега ли ще дадем бивола, или другата седмица. По този начин обиждаме нашите сънародници”, посочи той. По думите му, ако Плевен има силна туристическа платформа, може да се създадат и приходи, и работни места.

Реформаторите не се включват в наддаването за заплати и пенсии, то е недостойно, каза Найден Зеленогорски. По думите му финансова стабилност и здрава икономика биха гарантирали увеличаване на доходите. Според Зеленогорски ключово за Северна България е да се изравни нивото на инвестициите, което по думите му е три пъти по-ниско от средствата, влагани в Южна България. Той допълни, че довършването на магистрала „Хемус”, на тунела под Шипка и инфраструктурното развитие в Северна България трябва да бъдат специален фокус на държавата.

"Най-много се лъже по време на лов и преди избори", каза по време на дебата Велислава Кръстева от ДПС. Тя не се ангажира да обещава нищо и защитаваше позиция, че трябва да се търси консенсус между партиите.