В Москва поднесоха венци и цветя на паметника на гренадирите, загинали в боевете за Плевен

И тази година в тържествената церемония участие взеха представители на българското посолство в Русия

На Националния празник на България 3 март, българите в Москва и представители на руските държавни институции, поднесоха венци и цветя на паметника на гренадирите, загинали в боевете за Плевен, съобщиха от Посолството на Република България в Москва, предаде "Фокус". И тази година в тържествената церемония участие взеха представители на българското посолство в Русия, Руската православна църква, представители на Съвета на федерациите и на Държавната дума на Руската федерация, на министерствата на отбраната, външните работи, културата, образованието, правителството на Москва, представители на обществени, военно-патриотични и културни организации, както и българската диаспора в Москва.

В своето слово, посланик Бойко Коцев подчерта значението на този знаменателен ден в историята на България, когато е подписан Сан-Стефанският мирен договор, увенчал с успех многовековните стремежи и борба на българския народ за свобода и независимост. „Спомняйки си за онези далечни събития, за страниците на нашата общата история, за великите победи, извоювани геройски от сражавалите се рамо до рамо български опълченци и руски воини, съм убеден, че вековните отношения, които съществуват между българския и руския народ са устояли на проверката на времето. Наш дълг е да съхраним, развием и задълбочим тези връзки, на основата на взаимното уважение и равноправното партньорство“, отбеляза посланик Коцев.

Заместник-министърът на външните работи на РФ Алексей Мешков в своето изказване поздрави българския народ с Националния празник и отбеляза, че на плодородната във всички отношения българска земя още тогава са били посети семената на демокрацията, парламентаризма и свободата на словото. Бяха припомнени думите на руския дипломат граф Николай Павлович Игнатиев, подписал Сан-Стефанския мирен договор – „Мой идеал бе и ще остане свободна България“. Заместник-министър Мешков изрази надежда, че тази славна дата ще даде един добър импулс за качествено развитие на двустранното сътрудничество в съответствие с волята и интересите на двата народа.

По традиция на церемонията беше отслужен молебен в памет на воините-освободители на България. В памет на загиналите чест, отдадоха военният аташе на България в Русия флотилен адмирал Димитър Ангелов и представителни части на руското Министерство на отбраната.