Изложба в СУ "Иван Вазов" вдъхва живот на идеалите за свобода на апостолите

Творбите са нарисувани в часовете по изобразително изкуство под ръководството на преподавателите Росица Симова и Клаудия Черакчиева

В навечерието на най-българския празник – Освобождението на България, стените на СУ "Иван Вазов" отново оживяха. Рисунките на "вазовците" вдъхват живот на идеалите за свобода на апостолите. "Левски и Ботев ни гледат с мъдър поглед отдалеч, а ние свеждаме глави, за да отдадем почит на делата им. Скоро отбелязахме и 144 години от обесването на Апостола. Той умря за свободата, за него тя бе висша ценност, а със силата на своите четки, нашите ученици изказаха своето признание", съобщават от училището.

Някои от художниците са изобразили Панаромата, която носи духа на славното минало. Вдъхновени от живописните картини изложени в сградата, учениците са пресъздали както Априлското въстание, така и сраженията в Руско-турската война.

Творбите са нарисувани в часовете по изобразително изкуство под ръководството на преподавателите: Росица Симова и Клаудия Черакчиева. В изложбата участват рисунки на ученици от 5 до 9 клас.

"Тези истински произведения на изкуството, създадени от деца, горди да се нарекат българи, изпълват сърцата ни с оптимизъм за едно по-добро и светло бъдеще. Идеалите на възрожденците не са изгубени, любовта към родината не е угаснала и това ясно си проличава от картините на вазовците. Затова, ако все още не сте разгледали изложбата, не пропускайте да го направите, за да почувствате духа на националния ни празник".

Maгдалена Минкова XIб