Ивайло Московски: Необходими са законодателни промени в сферата на читалищната дейност

Заедно с кандидатът за народен представител от ГЕРБ Владислав Николов изслушаха проблемите, които бяха поставени пред тях

Със законодателни промени в сферата на читалищната дейност и нейното финансиране се ангажира водачът на листата на ПП ГЕРБ за Плевен Ивайло Московски, в случай че избирателите гласуват доверие на ГЕРБ предстоящите избори. Той бе единственият водач на листа, който се отзова на поканата към всички водачи на листи в 15 МИР, отправена от читалищното настоятелство на най-голямото читалище в Плевен "Съгласие". Московски и кандидатът за народен представител от ГЕРБ Владислав Николов изслушаха проблемите, които бяха поставени пред тях.

"Сред мерките, които следва да се предприемат в сферата на читалищната дейност в бъдещия 44 парламент е да се урегулират всички въпроси, които касаят собствеността, да се направи работна група от специалисти, от хора, които могат да дадат правилните решения. Законодателни промени са необходими и в това спор няма.”, каза Ивайло Московски. "Различното третиране на различните субекти на база дейност, поддръжка на школи, материална база и т.н. също следва да бъде уредено със съответната подзаконова нормативна база. Оттам нататък трябва да има по-широк дебат и да се прецени там където например в едно малко населено място, където нуждата от читалище е жизнено важна, за да бъдат задържани младите хора там, да има подпомагане от държавата.”, каза водачът на листата за Плевен Ивайло Московски. "Читалищната дейност е пазител на културата и духовността по места, затова към всеки един случай трябва да се подхожда конкретно и с необходимото внимание и експертиза”, обобщи водачът на листата на ГЕРБ за Плевен Ивайло Московски.