Дядо от съседно на Белене село предложи къща и земя на изгонените сирийци

Дядо Йончо каза, че би целунал ръката на отец Паоло Кортези

Възрастен мъж от село Асеново, което се намира на няколко километра от Белене, безвъзмездно предложи на изгоненото сирийско семейство къщата си и двор, съобщи bTV.

Дядо Йончо упрекна беленчани, че са изгонили бежанците и подкрепи желанието на католическия свещеник Паоло Кортези да ги приюти. "Бях възмутен от отношението на тези хора и ми се ще, ако някога успея да видя свещеника да му целуна ръка заради борбата, която прави, за жеста, който е направил”, каза Йончо.

Отец Кортези беше заплашван, след като покани в Белене семейство сирийски бежанци. Бурната реакция на част от беленчани принуди католическият свещеник да напусне България.

Дядо Йончо дори предлага да дари на семейството животни и земя за обработване, за да могат да се изхранват. "Мога да им дам една коза бременна, скоро ще има малки, ако те искат – ще изтегля всичките си спестявания, за да им купя една биволица”, каза Йончо.

Той се надява сирийското семейство да дойде в неговото село и казва, че жителите нямало да имат нищо против, защото самите те са преселници от Банад.