Отец Паоло Кортези: В Белене умря България, умря справедливостта

Митинг в подкрепа на католическия свещеник пред президентството

Отец Паоло Кортези, който си тръгна от България, след като опита да пoдслони сирийското семейство Албакри, получило статут, смята, че България е загубила много от случилото се.

"Не успяхме да защитим едно бягащо от война достойно и мирно сирийско семейство с права и с абсолютно редовни документи на пребиваващи в България бежанци. В Белене умря България, в Белене, умря справедливостта. Не знам дали държавните институции си дават сметка, но България загуби много от това. Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости. Аз вложих всички сили и действах според законите на страната, но не успях въпреки, че България е приела това семейство от Гърция и му е обещала закрилата му.", казва отец Паоло Кортези в интервю за сайта desebg.com.

"Днес това се случва със сирийските бежанци, преди малко повече от 70 години гонените са евреите. Тогава те са били бежанците в Европа. Утре може да се случи и на мен. Всъщност аз вече съм бежанец – хулен, заплашван със смърт, гонен. Днес виждаме как действат законите на джунглата, където онзи който вика по-високо се разпорежда с власт и решава съдбите на хората, вместо това да правят законните институции и почтените граждани.", казва още Кортези.

"В Белене оставям моето сърце. Оставям моите енорящи, оставам една мирна общност, която беше заплашена от 27 провокатори. Тя беше заплашена и от някои политически интриганти, и от недостойни хора. Те трябва да напуснат България.", категоричен е отецът.

Стотици се събраха днес пред президентството, за да протестират в подкрепа на Кортези. Според протестиращите прогонването на бежанци от Елин Пелин и Белене нарушава не само българското гостоприемство, но и Закона за убежището и бежанците, както и Конституцията.