Жители на Белене искат отец Паоло да се върне

Част от хората смятат, че свещеникът е пречел на определен кръг от хора в крайдунавското градче

Жителите на Белене искат отец Паоло Кортези да се върне в града. Той беше буквално изгонен след заплахи за живота, защото си позволил да приюти едно сирийско семейство бежанци.

Екип на Нова телевизия се срещна с част от хората, които искат да го върнат. Според тях това, което се е случило с него, не е случайно. Те са на мнение, че отец Паоло е пречел на определен кръг от хора в Белене, които имат интерес хората да нямат гражданско мислене, към което се е стремил той.

"Не съм усетил голямо напрежение в последните дни. Голяма част от беленчани обаче искат завръщането на отец Кортези. Той беше един истински християнин и голям европеец. Мисля, че дойде тук,з а да ни учи на европейство", сподели Йосиф. "Подкрепяме инциативата му за настаняване на бежанци. Не на много семейства, разбира се, но на някоко. Едно семейство няма да навреди на Белене.", допълни той.

"Не мисля, че отец Паоло сбърка някъде. Подкрепям го, защото е прав в това, което искаше да прави. Това не е първи опит за неговата дискредитация. В града се пускаха какви ли не слухове за него, но това показва, че това не е случайно, не е инцидент само свързан със сирийците. Просто се използва момента, използваха се страховете на хората", допълни Петър Добрев.

"Аз мисля, че отец Паоло ще се върне. Ние го чакаме всички. Обиден е, да. Отчето е много обиден. Мисля, че това стана насилствено, на политическа основа", каза друга жителка на Белене пред камерата на Нова тв.