Тревожна е статистиката за увеличение на загиналите при пожари в област Плевен

За периода 1 януари – 13 март 2017 година в област Плевен при битови пожари загинаха шестима, а един е пострадал

В 10.49 часа на 12 март 2017 година в Оперативния център в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен постъпва сигнал за горяща къща в с. Вълчитрън, община Пордим. Изпратени незабавно на адреса са екипи с два пожарни автомобила, които потушават огъня. В сградата е открит загинал мъж на 73 г., пенсионер. Час преди трагичния инцидент при него е била негова роднина. Предполагаемата причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън - незагасена цигара.

За периода 1 януари – 13 март 2017 година на територията на област Плевен това е шестият загинал човек, пострадал е един. Всички произшествия с жертви са от категорията битови пожари. Тревожна е статистиката на увеличение, сравнено със същия период на 2016 година, когато не е имало загинали и са пострадали трима граждани. Анализът на пожарите с пострадали и загинали по възрастови групи показва, че това най-често са хората на пенсионна възраст или над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни.

От началото на 2017 година най-много пожари с материални загуби са възникнали в отрасъл „Жилищно стопанство, дейности на домакинства“ – 35 броя. Тук отново има увеличение сравнено с 2016 година, когато тези произшествия са били 22 броя.

Основна причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на правилата за пожарна безопасност, а именно 12 броя късо съединение и по 11 броя строителна неизправност и небрежност при боравене с открит огън.

"Напомняме на гражданите на област Плевен за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност. Апелираме, при възникване на пожар, своевременно да се подава сигнал на тел. 112", информират от МВР.