Цецка Цачева се срещна с колектива на детска градина "Незабравка" в Плевен

Предвиждаме специално отношение към детските градини и училищата, застрашени от намаляване броя на децата, каза Цачева

Предвиждаме специално отношение към детските градини и училищата, застрашени от намаляване броя на децата. Това каза втората в листата на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен Цецка Цачева при среща с колектива на детска градина "Незабравка" в Плевен, предаде "Фокус".

Детска градина "Незабравка" е републикански шампион по художествена гимнастика и прилага иновативни методи за обучение, а днес проведе и конференция за предучилищното образование.

Цецка Цачева заяви пред работещите в градината, че сферата на образованието е много чувствителна и поясни, че след като са направили трезва преценка, изготвяйки предизборната платформа и програма, от ГЕРБ са извели като национален приоритет именно тази сфера. "Законът, който приехме за предучилищно и училищно образование, все още не е познат добре, няма наложена практика. Действа от няколко месеца, все още сме на период кръгли маси и дискусии по неговото прилагане“, каза Цачева и покани работещите в детската градина на кръгла маса, която ще се проведе утре (17 март) в зала „Плевен“ в Областната администрация от 17.00 часа. Цачева поясни, че на нея ще присъства Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 43-ото Народно събрание.

Според Цачева принципът парите следват детето, или ученика за делегираните бюджети дава много негативи и това се е видяло от начина, по който излизат от средното образование, ако въобще стигнат дотам младежите, а именно полуграмотни. Тя обърна внимание, че имено професионалистите в детската градина са тези, които посяват първите социални контакти и умения в децата. "Имайте самочувствие, защото го заслужавате. Вие сте тези, които моделирате най-ценното на обществото и държавата – детето“, допълни Цачева.