Много добро ниво на взаимодействие отчитат полицията и пожарната в Плевен

Утвърден е и се изпълнява План за взаимодействие между ОДМВР-Плевен и РДПБЗН-Плевен

През 2016 г. между ОДМВР и РДПБЗН-Плевен се поддържа много добро взаимодействие. Утвърден е и се изпълнява План за взаимодействие между ОДМВР-Плевен и РДПБЗН-Плевен, чиято основна цел е координиране на дейността за ефективни действия при кризисни ситуации и с оглед противодействие и недопускане извършването на терористични действия, информират от пресцентъра на МВР.

През изминалата година са проведени 14 съвместни СПО, при които са проверени над 50 обекта и са предприети съответните административни мерки, а също така и взаимодействието през пожароопасните сезони за гарантиране живота и сигурността на гражданите.

През 2016 година, в над 160 случая екипите на ОДМВР и РДПБЗН-Плевен са си взаимодействали, основно при ПТП и пожари със съмнения за умишлени действия. Положителен отзвук сред населението имат и извършените над 24 съвместни превантивни проверки в домовете на самотноживущи и трудноподвижни хора в областта.

Много добро е взаимодействието на органите на досъдебното производство от ОДМВР-Плевен със съответните експерти от РДПБЗН-Плевен, в резултат на което през 2016 г. са извършени огледи и изготвени общо 62 пожаротехнически експертизи.

През 2016 г. е отреагирано на 1884 броя произшествия от които, 346 броя пожари, 1031 броя пожари без материални загуби и 449 броя аварийно-спасителни дейности и помощни операции. По характерни произшествия за 2016 година, при които имаше взаимодействие с ОДМВР-Плевен бяха:

- кризисна ситуация свързана със сложна зимна обстановка на 17 и 18 януари в района на Община Плевен. За двата дена е отреагирано общо на 49 сигнала за произшествия, свързани с отстраняване на паднали дървета и клони вследствие на обилния снеговалеж и изтегляне на закъсали в преспите автомобили.;

- пожар в магазин и ресторант в град Плевен на 5 септември 2016 година с пострадал гражданин и нанесени щети със значителна стойност. За ликвидиране на това произшествие беше сформиран щаб на РДПБЗН-Плевен и бяха привлечени четири екипа служители от РСПБЗН-Плевен.