Ивайло Московски: Крайно време е изработването на електронна здравна карта

Остойностяването на лекарския труд ще бъде приоритет в сектор Здравеопазване при управленски мандат на ГЕРБ

Остойностяването на лекарския труд ще бъде приоритет в сектор Здравеопазване при управленски мандат на ГЕРБ. Категоричен бе Ивайло Московски по време на среща на тема Здравеопазване в Плевен.

"Важна част е изработването на електронна здравна карта“, заяви той. Според Московски, досега не се е работило комплексно, а на парче. „Поетапна демонополизация на здравната каса, развитие на доболничната помощ и на бърза помощ. Финансирането на здравеопазването да достигне от настоящите 4,3% от до поне 6% от БВП”, каза доц. д-р Цветомир Димитров, който днес се срещна с лекарското съсловие в Плевен.

На кръглата маса на тема Здравеопазване присъстваха кандидатите за народни представители от ГЕРБ за Плевен Ивайло Московски, Цецка Цачева, Владислав Николов, Ралица Добрева, Мирослав Минчев.

Доц. д-р Цветомир Димитров бе категоричен, че трябва да се следи за качеството на медицинските услуги, не само за количеството им и броят на лекарите в болниците. Той заяви, че ще се стимулират т.нар. дефицитни специалности. Доц. Димитров подчерта, че ГЕРБ залага до 2 години да бъде изградена интегрираната национална здравно-информационна система или т.нар. електронно здравеопазване. Важна част от това е изработването на електронна здравна карта.

"Болничният лист стана електронен, аптеките се отчитат електронно, но регистрите са отделени един от друг”, поясни доц. Димитров. Той допълни, че идеята на ГЕРБ е да се създаде пациентско досие, електронно направление за специалист и електронна здравна карта. По настояване на лекарите остойностяването на лекарския труд също ще бъде приоритет в сектор Здравеопазване при управленски мандат на ГЕРБ.