Министър Узунов ще посети ОДМВР - Плевен, връчва ключовете на 11 нови автомобила

МВР цели да обезпечи работата на полицаите по осъществяване на пътен контрол

Mинистърът на вътрешните работи Пламен Уузнов ще бъде на посещение днес в Плевен. Това информираха от пресцентъра на МВР. Той ще връчи ключовете на 11 нови автомобили, предназначени за "Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен.

Още през януари Министерството на вътрешните работи закупи 278 нови автомобила, с които да модернизира и обнови служебния си автопарк, и по този начин да обезпечи работата на полицаите по осъществяване на пътен контрол.

Служебните автомобили са бели на цвят със сини разпознаваеми надписи „Полиция“. Те са оборудвани с всички необходими технически средства за работа на служителите по контрол на пътното движение - средства за радиовръзка, система за постоянно видеозаснемане на пътния контрол (ВПК), която проследява дейността на полицейските наряди, работна станция за отдалечен достъп (РСОД) и таблет. Освен това в колите ще има и мобилни печатни устройства. Чрез тях, заедно с РСОД, полицейските служители ще могат да издават документи на място за установените от тях нарушения по ЗДвП, както и да разпечатват невръчени електронни фишове (ЕФ) и наказателни постановления (НП). Освен това автомобилите са оборудване с всички необходими средства за обезопасяване на ПТП - светлоотразителни конуси, светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, полицейска лента, ярко оцветена или с успоредни бели и червени ивици, бариера (тип хармоника).

В техническо отношение превозните средства са с пет врати, шестстепенна предавателна кутия и норма EURO – 6 (Европейски стандарт за изгорели газове). Имат повишена защита срещу травми при пътнотранспортни произшествия /осем въздушни възглавници и пердета/. Снабдени са с допълнителен акумулатор за захранване на техническите средства. Разходът на гориво е нисък - 4,7 на л/100 км при градски условия и 3,6 на л/100 км при извънградски условия или общо среден разход от 4,0 на л/100 км.