Aло измамниците с нови удари в Плевен и Левски, измъкнаха хиляди левове и евро от две баби

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод

На територията на област Плевен са реализирани две телефонни измами. Използваната схема от извършителите е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати.

На 21 март в 17 часа във Второ РУ Плевен е получен сигнал от 82-годишна плевенчанка, която е заявила, че на 20 март 2017 година около 17:30 часа на домашния телефон и в последствие на мобилния телефон се е обадил непознат и се е представил за полковник Стефанов от полицията. Въвел я в заблуждение, че се следи група измамници и за да ги хванат трябва да изхвърли всичките пари, които има. Потърпевшата е изтеглила от банка сумата от 2 000,00 лева и около 17,30 часа при последвало повторно обаждане ги изхвърлила през терасата на жилището си.

На 21 март 2017 година в 18:15 часа в РУ - Левски е заявено от 85-годишна жителка на град Левски, че на същата дата около 14.30 часа е била въвлечена в заблуждение на домашния си телефон от лице, което се е представило за служител на МВР. Мъжът обяснил, че в момента се провеждала полицейска операция, за която са били необходими парични средства, за да бъдат задържани лица, които са се занимавали с измами. 85-годишната сложила 5000 евро и 8900 лева в дамска чанта и я оставила пред дома си на улична пейка, след което се е прибрала, понеже била предупредена, че може да има стрелба. Уведомени са прокурори от РП – Плевен и РП - Левски. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК работа по случаите продължават разследващи полицаи.

За пореден път от полицията напомнят на гражданите да не дават пари на непознати по никакъв повод. От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции - Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ. Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.