Четвъртокласници от СУ "Иван Вазов" ще засадят своята първа гора

Децата ще получат 100 фиданки

В една чиста инициатива от хората за хората се включиха учениците от IV „д” клас на СУ "Иван Вазов" и тяхната учителка Милена Борисова. Желанието е да направим нашата планета по- зелена, като засадим милиони дървета за България, информират от училището.

"Когато станем 100 000 ще засадим гора” е първата крачка към осъществяване на голямата цел- 1 100 000 нови дървета за България. Целта е десетки хиляди млади хора на територията на цялата страна да могат да засадят дърво, да станат част от промяната на обществото, на тяхното бъдеще, да бъдат информирани за ползите от дърветата, за баланса в природата, за важността да пазим чисто и радостта от това да правим добро.

"Всичко започна с регистрацията на сайта на играта и гласуването за тяхната снимка, която събра 385 гласа. Вълнуваха се, преживяваха, споделяха и с радост разбраха, че всички заедно успяха - ще получат 100 фиданки, за да посадят своя гора. Но това не е лесна работа и те се обърнаха към кмета на Плевен Георг Спартански, който скоро беше техен гост в училище, за помощ. Очакваме съдействие и от родителите, които винаги са подкрепяли своите деца. Ще бъдем щастливи и други доброволци, обичащи природата да се присъединят и споделят своя опит и сили и заедно засадим новата гора", споделят от СУ "Иван Вазов" на своя сайт.

Учениците знаят колко голямо е значението на дърветата за живота на хората и това не е първата инициатива, която е в защита на зелената природа. Инициатори са на "Капачки в действие" в училище, събраха стара хартия и с помощта на родителите я предадоха в пункт за рециклиране. Проучиха процеса на производство на хартия и как рециклирането спасява дървета.

Присъединяваме се към призива на създателите на идеята, възникнала през 2011 година в социалните мрежи. След откази и неуспешни предложения в началото на 2013 откриват възможност в един проект на италианската фондация Unhate и стартира истинското засаждане на дървета. Следват много акции и голямата залесителна кампания днес е факт, който никой не може да отрече.

"Вярваме също, че чрез правенето на добро можем да променим себе си, хората, които участват, а така и целия свят! Вярваме, че децата са бъдещето ни и ако те са по-информирани, по-активни и част от процеса на засаждане на нови гори, то бъдещето ще е по-отговорно, по-грижовно и по-чисто!”