Цецка Цачева: Нашата програма е ориентирана само към възможните, реалните неща

"Предлагаме 3 мерки за икономиката за разлика от опонентите ни, които излизат с 20-30", подчерта втората в листата на ГЕРБ в Плевен

Програмата на ГЕРБ е ориентирана към реалните неща, предлагаме 3 мерки за икономиката за разлика от опонентите ни, които излизат с 20-30. Това каза втората в листата на ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен Цецка Цачева по време на среща с ръководството на завод "Vaptech"- Плевен и председателя на Българо-швейцарската търговска камара Бони Бонев., предаде  aгенция „Фокус“.

"В предприятието Цецка Цачева бе посрещната от Бони Бонев с думите: „Г-жо Цачева, чувствайте се като у дома си, защото тук винаги сме Ви приемали като близка и защото във Вас виждаме един човек честен и етичен, а такива политици трябват на България!“.Цачева обясни от своя страна, че изпитва задоволство, когато вижда успешни български компании, които съумяват, въпреки трудните бюрократични процедури във вътрешен план и конкуренцията и кризата във външен план, да намерят верните и оптимални решения, за да се развиват и да стъпват на все повече континенти и държави. Тя посочи, че в лицето на фирмата и на камарата винаги е имала разбирателство и подкрепа. По думите й е много важна обратната връзка, „Заради това тази кампания ГЕРБ е съвсем различна от всичко това, което сме правили до момента“ ,коментира Цачева.

Тя представи пред присъстващите на срещата икономическата програма на ГЕРБ. "Нашата програма е ориентирана само към възможните, реалните неща, с които можем да се явим на интервю за работа, защото ние в момента сме пред своите работодатели“, посочи Цачева и обясни, че в момента върви едно голямо предлагане от страна на политиците, за да припознаят възможно по-голям брой работодатели, които да им се доверят. Цецка Цачева обърна внимание, че от ГЕРБ стъпват на това, което за две години се е случило в държавата, въпреки харчовете на повече от 6 млрд. лв. за ТЕЦ „Марица“ 1 и 3, на 1 млрд. и 200 хил. за двата реактора за „Белене“ и 3 млрд. и 700 млн. лв., потънали в КТБ. „Ако тези повече от 6 млрд. бяха на разположение в държавния бюджет, вероятно в много сфери и секторни политики по по-различен начин щяха да стоят днес нещата. Въпреки това 3,6 % имаме икономически растеж. Когато стъпи правителството „Борисов 2“, заварихме дефицит по времето на правителството на Орешарски близо 5% . В момента е почти балансиран бюджетът с много малък по размер дефицит. В макро, финансов и икономически план стоим добре“, коментира Цачева.

">Тя обясни, че за съжаление в Северна България е по-бедната част от населението, за разлика от общия принцип в Европа, че северът е по-богат отколкото юга.

"Водя цяла кампания, тежки и откровени разговори с гражданите на по-малки населени места, пък и на областния ни град“, обясни Цачева. По думите й живеещите в Плевен знаят в какво се е превърнал града от един голям индустриален център с много млади хора. Според нея е естествено младите хора да търсят по-добри възможности и реализация. Тя поясни, че в понеделник е имало предстаявне на икономическата част на програмата на ГЕРБ от Делян Добрев. „Той започна с присъщия му тънък хумор, като видите другите икономически програми по 20-30 мерки, ние излизаме с 3“, каза Цачева и поясни, че първата е административната тежест и бюрокрацията, която притиска и бизнеса, и отделния гражданин. "По думите й оттам тръгва дребната корупция. „Едва ли има човек, на който не му се е налагало най-малкото да почерпи бонбони, най-малкото да не кажа да остави бутилка“, коментира тя."

Тя поясни, че още в края на януари и в началото на февруари от ГЕРБ са започнали подготовката на законови промени, които да облекчат тази тежест и са я прехвърлят на администрацията.

Цачева посочи, че като втора мярка предвиждат 6 икономически зони в България. „Южна България вече си има една. Експертите казват, че оптимално би било в Южна България да се изградят още две, а за Севера като по-назад в икономическо отношение три. На Плевен прилича и е хубаво градът да бъде такава зона. Това няма как по административен път да бъде определено, то зависи от инвеститори, от чуждестранни и от наши вътрешни предприемчиви хора. За това се изисква инфраструктура, работна ръка, изградени условия, поне план имаме вече на града, такъв който да създава възможност за това“, коментира втората в листата на ПП ГЕРБ.

По думите й една от причините за недобрата активност в икономическо отношение, е липса на изграден капиталов пазар у нас. „Изцяло сме насочени към работещите, активните хора, защото за нас повишаването стандарта на отделния гражданин зависи от ръста на доходите. Колкото са по-високи доходите, толкова повече средства ще влизат в хазната от данъци, осигуровките също. Тъжното е, че много български граждани работят на минималната заплата. Да вдигна се на 460 лв. ,другите пропорционално не се вдигат“, коментира тя и обясни, че безспорно има нужда да се увеличат и социалните плащания. „Не мога да си представя как се живее със 170 лв. примерно. Говоря за хора, които все пак имат някой друг работен ден, нещо са се осигурявали. Така че изцяло обърнати към работещите граждани на България, бизнеса, среден малък, за радост и големи български компании, които да разнасят славата ни“, обясни Цачева.

Цачева допълни ,че ГЕРБ обсъжда програмата си по сектори. „Последно представихме програмата за здравеопазването. Там държавата налива най-много пари и те изтичат, без да има кой знае колко по-добро качество на здравната услуга. Това го мерим по реакцията на гражданите, които с основание недоволстват. Тъй като няма ресор, който да е изцяло доволен приемаме, че засега нещата ги държим в баланс“, допълни Цецка Цачева.