Цецка Цачева в Левски: Пенсиите трябва да се увеличат справедливо

По думите й сега трябва да се постави икономиката на здрава основа и това се е постигнало още при първото управление на кабинета Борисов

Пенсиите трябва да се увеличат справедливо. Това каза втората в листата на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен Цецка Цачева на среща с пенсионери в Община Левски, предаде агенция "Фокус".

"Приятели, за тези две години, в които управляваше вторият кабинет на премиера Борисов резултатите, които постигнахме са видими. Те биха могли да бъдат много по-големи, ако не ни се наложи да плащаме суми, които за една икономика като България действително са немалки като размер“, каза Цачева и изброи разходите за ТЕЦ „Марица“ 1 и 3, за АЕЦ „Белене“ и за КТБ.

"Ако тези пари бяха влезли в бюджета, по-скоро не бяха излезли от бюджета, а бяха останали там, по по-различен начин щеше да е днес и социалната политика, и състоянието на икономиката. Въпреки това с икономическия ни ръст от 3,6 % сме на трето място в целия Европейски съюз. Бизнесът заработи, предприятията работят, има инвестиции от български и чуждестранни инвеститори“, коментира Цачева. По думите й няма политик, който да не желае да се увеличават средствата за социални дейности и пенсии.

"Когато съм в такъв клуб като вашия, знам, че първият въпрос, който вълнува всеки един от вас, е въпросът за увеличението на пенсиите, но веднага искам да кажа, че всеки който се изправи пред вас и ви каже конкретно число за размер на увеличението най-малко не е искрен, за да не кажа, че лъже. Размерът на пенсията зависи от растежа на доходите. В България 1 млн. и 800 хил. работим, за да се издържаме всичките 7- 8 млн., които сме тук в страната. От данъците на работещите, от техните социални осигуровки, от осигуровката им за здраве, всъщност се пълнят фондовете, за да може след това НОИ да разпределя заедно със средствата, които постъпват пряко от държавния бюджет, за хората, които заслужено са в пенсионна възраст“, каза Цецка Цачева.

Втората в листата на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен заяви, че пенсиите в страната ни са скандално ниски, но обясни, че те не могат в рамките на 3-5 години да бъдат съизмерими с пенсиите в другите европейски държави. "Всички знаете какво се случи по времето на Жан Виденов с банките, инфлацията. Тогава пенсията беше 3 долара, 3000 лв. беше 1 долар. Фалираха 19 банки“, каза Цачева и припомни, че отчисленията и спестяванията на хората са били унищожени от инфлацията.

По думите й сега трябва да се постави икономиката на здрава основа и това се е постигнало още при първото управление на кабинета Борисов. "За нас работещата икономика е, основата за благоденствие и по-добър живот. Въпреки това се успява с по-високата събираемост, от предотвратяване на корупционни схеми по митниците да се събират пари в хазната, за да може по Коледа и Великден да се подпомагат възрастните хора до определен размер на пенсията. Една от причините, за да отидем на тези предсрочни избори бе непреодолимото ни различие между нас и нашите партньори от ПФ. Те се обявиха звучи много добре ,но това е чисто популистко, за минимална пенсия в размер на 300 лв. Какво се случва обаче с пенсии, които са в размер на 260-280 лв. Моята майка има 36 години учителски стаж и е с 290 лв. Тези, които не са работили, които не са се осигурявали и получават в момента минимална социална пенсия, ще вземат 300 лв., а тези, които са работили, които са се осигурявали, ще си останат на това равнище“, каза Цачева и заяви, че е справедливо да се актуализират всичките пенсии, но за това трябват милиард и 700 млн. за една година. По думите й от парите, които в момента има в държавата, ако те се разпределят само за пенсии и се вдигнат всичките, ще стигнат за 6 месеца.

"След това какво правим? Чакаме да се съберат другите пари, а дотогава с какво и как ще се живее, заради това. Държавният бюджет е като водата в една кана, и всяко министерство отдолу по секторни политики са подредили по една празна чаша. Трябва да разлееш от парите на държавата, които идват от тези, които работят. Трябва да има за здравеопазване, трябва да има за образование, трябва да има за полицията, за сигурността по населените места, трябва да има за социални дейности и за пенсии, трябва да има за армията, трябва да има за мероприятия и съоръжения по границата“, коментира тя.

Цачева изброи още, че са необходими пари и за култура, за спорт. "Трябва да сме стъпили на здрава балансирана основа и да се започне постепенно един градеж. Затова ние както и досега, а за да имам очи да дойда и следващия път пред вас, говорим реалните неща, такива каквито са“, посочи втората в листата на ПП ГЕРБ за 15-ти МИР Плевен. Цачева засегна и проблемите на Северна България, която е останала назад в икономическо отношение в сравнение с Южна. „Причините за това са много, една от които е и нашият релеф“, каза Цачева.

"Трябва да се строят виадукти, да се пробиват тунели. Г-н Борисов беше на 6 март в Плевен, пое ясен и категоричен обет пред всички нас, плевенчани. Приоритет в третия му кабинет ще бъде Северна България и в частност Плевенска област и Община Левски, като част от областта“, коментира Цачева. Тя заяви, че магистрала „Хемус“ е необратим проект.

Според Цачева на Плевен му прилича да бъде отново икономическа зона. Цачева обясни, че ако се направи такава зона, младите хора ще остават до родните си места, до своите родители, баби и дядовци. Според нея, когато в рамките на няколко минути с автомобил те имат възможност да преодолеят 10 км. по качествен път, не е проблем да останат по своите родни места. "Това обаче, за да се случи на нас ни трябва мнозинството от гласовете на българските граждани на 26 март“, каза Цачева.

Тя заяви, че е наясно, че техните опоненти и политически сили от център-дясно, за да печелят гласове, се заиграват със сетивата на хората. По думите й те предлагат неща, които звучат красиво и няма човек, който да не му се иска да се случат.

"Приятели, нека да отделяме мечтите от реалните възможности. Мечтите са хубаво нещо, работим за тях, но нека да познаваме какви са възможностите на държавата. На малките партии, които знаят ,че никога няма да са водещи, никога няма да бъдат мандатоносител, си позволяват да говорят неистини, защото знаят, че никога няма да носят отговорност“, каза тя. Цецка Цачева призова да не се разпиляват гласовете.

"Винаги, когато съм тук, в Левски, се чувствам сред приятели и винаги ми е много хубаво“, каза Цачева. Тя посочи винаги за нея е била важна обратната връзка с гражданите на България. По думите й хиляди са тези, които са се обърнали към нея и тя се е опитвала да им помага, доколкото законът и силите й са й позволявали.

"Знаете, че на 26 предстоят поредните парламентарни избори, които всички политици казват колко са важни. Винаги, когато има избори, те са важни, а ние кандидатите за народни представители сме тръгнали на изпит пред вас - нашите работодатели. Един вид правим интервю за постъпване на работа“, каза Цачева и представи листата на ПП ГЕРБ в 15-ти МИР Плевен.

Цачева подчерта, че листата на партията е добре балансирана и в нея има специалисти от различни сектори на стопанския живот.