Прокуратурата предаде на съд мъж, извършил кражба и ползвал чужда дебитна карта

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 33-годишен за кражба и непозволено ползване на чужда дебитна карта.

Обвинението срещу Мирослав Д. е за това, че на 20.12.2015 г. в с. Обнова, общ.Левски, от дом на ул.“Плиска“, при условията на повторност отнел чужди движими вещи и пари /лаптоп и чанта за лаптоп, дамско портмоне, дамски обувки, лична карта, дебитна карта и парична сума от 20 лв./, всичко общо в размер на 509.25 лв., от владението на собственичката, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Срещу нето е повдигнато и обвинение за това, че на 21.12.2015 г. в гр. Левски, от АТМ устройство, използвал дебитна карта, без съгласието на титуляря.

На 20.12.2015 г. пострадалата пристигнала с автобус от гр.София в с.Обнова, за да полага грижа за тежкоболния си баща. Влязла в пристройката към къщата, където лежал баща й, като срещу входната врата оставила на дивана пътната и дамската си чанта. В стаята бил брат й, с когото започнали да обсъждат здравословното състояние на баща им.

По това време покрай къщата минал обвиняемият, който бил употребил алкохол и решил да влезе, за да поиска вода за пиене. Познавал собственика и дъщеря му, тъй като бил викан от тях да им работи и добре знаел разположението на помещенията. Влязъл през задния вход, видял чантата, отворил я, взел лаптопа,обувките и портмонето, след което излязъл незабелязано от домакините. На улицата прегледал съдържанието на портмонето, изхвърлил личната карта и някакви документи, а дебитната карта и парите прибрал в себе си. С парите купил храна, портмонето подарил на тъщата си, лаптопа скрил в дома си, като по-късно го продала за 130 лв., а обувките – изхвърлил. На следващия ден отишъл в гр.Левски и поставил дебитната карта в банкомат. Не разполагал с ПИН-код и вкарал случайни цифри.Тъй като цифровата комбинация била грешна, не могъл да изтегли пари от сметката на пострадалата и след трета грешна цифрова комбинация, дебитната карта била блокирана и задържана от банкомата. Обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.