По 30-40 лева за глас давали в плевенско село

Задържаният председател на секционна избирателна комисия в Плевенско е от село Крушовица

Задържаният председател на секционна избирателна комисия в Плевенско е от село Крушовица. От селото са и голяма част от задържаните при вчерашната акция за търговия с гласове.

По информация на Нова хората са продали гласа си за суми между 30 и 40 лева. Именно задържаният председател на СИК е раздавал парите, за да гласуват за определена партия. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение.

От репортажа на Нова телевизия стана ясно, че задържаните (повечето от тях от ромски произход) са били без лични карти. Те се събирали от дилърите на гласове. Ромите се оправдаваха пред камерата, че просто са ги изгубили. "Бях на дискотека и съм я загубил", каза един от тях.

До момента в Плевенско са образувани 7 досъдебни производства за купуване на гласове. Назначени са и прокурорски проверки – 10 в Плевен, 3 в Никопол. Подадени са и 2 сигнала за Кнежа, които след проверка са определени като несъстоятелни. Образувани са 2 бързи досъдебни производства, като се очаква до седмица да получат обвинения, съобщиха от bTV.