Арестуван за купуване на гласове и в село Мечка

Служители на ОДМВР – Плевен са работили по няколко сигнала, свързани с нарушения спрямо политическите права на гражданите

Служители на ОДМВР – Плевен са работили по няколко сигнала, свързани с нарушения спрямо политическите права на гражданите. На 25 и 26 март, в две районни управления са започнати четири бързи и едно досъдебно производство, обобщават от пресцентъра на дирекцията.

За нарушение, извършено на 24 март от 62-годишен жител на село Горни Дъбник – предлагане на парична сума в размер на 30 лева, в РУ – Долни Дъбник е започнато бързо производство и уведомена Районна прокуратура – Плевен за престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК. По случая четирима души са били разпитани пред съдия от Плевенския районен съд. На съдебно заседание на 26 март, 62-годишният мъж е осъден на седем плюс осем месеца лишаване от свобода, 2000 лева парична глоба и 3 години забрана за заемане на изборна  длъжност.

На 25 март в РУ – Долни Дъбник бил задържан 38-годишен мъж от село Крушовица, който предлагал на свои съселяни по 30 лева с цел да упражнят избирателното си право. Срещу извършителя е започнато досъдебно производство. В районното управление за подобно нарушение, извършено на 24 март, е започнато бързо производство срещу 40-годишен жител на същото село - дал на няколко местни жители общо 340 лева, за да упражнят правото си на вот. За престъпления по чл. 167, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК е уведомена Районна прокуратура – Плевен.

Вчера в РУ - Долни Дъбник е започнато бързо производство и срещу 39-годишен жител на града за престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК - предложил 30 лева за гласуване. Уведомена е прокуратурата. Извършителят към момента се укрива от органите на реда и е обявен за издирване.        

На 26 март, в РУ - Пордим с полицейска мярка до 24 часа е бил задържан 30-годишен мъж от село Мечка. За престъпление по чл. 167, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК – предложил на двама жители на същото село по 20 лева с цел да упражнят избирателното си право. За случая е уведомена районната прокуратура, работата на разследващите продължава в рамките на образуваното бързо производство.