Четирима са осъдените по бързи производства за купуване на гласове в Плевенско

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди

След одобрени от съда споразумения постигнати с Районна прокуратура – Плевен по бързи производства, четирима мъже са осъдени за престъпление против политическите права на гражданите -престъпление по чл.167, ал.ІІ вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Красимир С. се призна за виновен за това, че на  24.03.2017 г.,  в с. Крушовица, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, предложил и дал на други лица имотна облага с цел да ги склони да  упражнят  избирателното си право  на проведените  на 26.03.2017 г.  избори за 44-то Народно събрание в полза на  определена политическа партия / дал на   П. П. - сумата от 30 лева , на   Г.  Г. сумата от 60 лева, на Г. Г. - сумата от 30 лева и на  Л. Т.  - сумата от 60 лева/. Осъден е на лишаване от свобода за срок от седем месеца, при първоначален общ режим на изтърпяване и му е наложено  наказание лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност- а именно право да заема изборна длъжност за срок от три години.

Юксел А. се призна за виновен за това, че през периода 24. - 25.03.2017 г.,  в с. Крушовица, при условията на продължавано престъпление, дал на други лица имотна облага с цел да ги склони да  упражнят  избирателното си право  на проведените  на 26.03.2017 г.  избори за 44-то Народно събрание в полза на  определена политическа партия  / дал на четири лица сумата по 30 лева./ Осъден е на лишаване от свобода за срок от единадесет месеца, като на основание чл.66 от НК изтърпяването на така определеното наказание е отложено с изпитателен срок от три години. Същият е осъден и на лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от три години.

Захари М. се призна за виновен за това, че на  24.03.2017 г.,  в с. Крушовица,  при условията на продължавано престъпление, дал на други лица имотна облага с цел да ги склони да  упражнят  избирателното си право  на проведените  на 26.03.2017 година  избори за 44-то Народно събрание в полза на  определена политическа партия, като дал на две лица по 30 лева и на други две лица по 90 лева и на 1 лице  - 100 лева с цел да склонят свои близки да упражнят  избирателното си право в полза на  определена политическа партия. Осъден е на лишаване от свобода за срок от единадесет месеца, като на основание чл.66 от НК изтърпяването на така определеното наказание е отложено с изпитателен срок от три години. Същият е осъден и на лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от три години.

Шибил М е осъден на същото наказание за това, че през за периода 24–25.03.2017 г.,  в село Крушовица,  при условията на продължавано престъпление, дал на други лица имотна облага с цел да ги склони да  упражнят  избирателното си право на проведените  на 26.03.2017 г.  избори за 44-то Народно събрание в полза на  определена политическа партия, като дал на четири лица общо 210 лева.

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.