Приеха положително становище за възстановяване статута на Плевенска филхармония с открита оперна сцена

Вносител на предложението за статута на филхармонията е председателят на местния парламент Мартин Митев

Общински съвет - Плевен прие решение за даване на положително становище за възстановяване статута на Плевенска филхармония като Плевенска филхармония с открита оперна сцена "Христо Бръмбаров”. Вносител на предложението за статута на филхармонията е председателят на местния парламент Мартин Митев.

В писмо до Общинския съвет от 17 февруари тази година директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски заявява искане за възстановяване статута на филхармонията като Плевенска филхармония с открита оперна сцена "Христо Бръмбаров". С Постановление №14 от 31 януари 2011 г. на Министерския съвет думите „с открита оперна сцена "Хр. Бръмбаров“ са били заличени. Вследствие на това в момента Плевенска филхармония може да изпълнява само симфонични и камерни концерти и на практика се ограничава творческата й работа, възпрепятстват се и съвместните й изяви с Общински хор "Гена Димитрова“. С възстановяване статута й като Плевенска филхармония с открита оперна сцена тези ограничения ще отпаднат и това ще даде възможност на културния институт да създава разнообразен творчески продукт - симфонични концерти, мюзикъли, оперни, оперетни и балетни спектакли, посочва в предложението си Мартин Митев.

Днес съветниците гласуваха положително становище и подкрепа за действията за възстановяване статута на филхармонията като Плевенска филхармония с открита оперна сцена "Христо Бръмбаров".