Одобриха предложението за преместване на барелефa на Св.Св. Кирил и Методий

Предложението бе прието единодушно от съветниците

Общински съвет - Плевен одобри схема за поставяне и проект на паметник /колона/ с барелефа на Св.Св. Кирил и Методий. Барелефът ще бъде поставен на ул. „Св.Св.Кирил и Методий“, в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“.

През 1997 г., по инициатива на Историческо дружество - клон Плевен, на сградата на Окръжен съд - Плевен е монтиран барелеф на Св.Св.Кирил и Методий. Разрешението за монтажа е получено от Министерството на правосъдието, което се явява собственик на сградата. Автор на барелефа е плевенският скулптор Димитър Цонков, който избира и мястото за монтирането, независимо, че първоначалната идея е била барелефът да бъде поставен именно в градинката между улиците „Полтава“ и „Бенковски“. С времето става ясно, че мястото на барелефа - върху фасадата на Съдебната палата, не е най-удачното за този паметен знак, където всяка година плевенчани честват Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Стига се до предложение за преместване на барелефа, като проектът за преместването е изработен безвъзмездно. Положително становище за преместването има и от Групата на СБХ – Плевен. На основание Наредба №15 Експертен съвет при Община Плевен е приел схема за поставяне и проекта на паметник /колона/ на Св.Св.Кирил и Методий.

След кратък дебат предложението за поставяне и проект на паметник /колона/ с барелефа на Св.Св. Кирил и Методий бе прието единодушно от съветниците. Средствата за преместване на барелефа и изграждането на паметника ще бъдат осигурени от общинския бюджет.