Училищата "Васил Левски" и "Н. Й. Вапцаров” няма да се закриват

"Съвсем правилно кметът реши да оттегли тези две свои предложения, тъй като тяхното разглеждане щеше да бъде безмислено", коментира Мартин Митев

Двете плевенски училища - ОУ "Васил Левски" и ОУ "Н. Й. Вапцаров", няма да бъдат закривани. Точките бяха оттеглени от дневния ред от вносителя им, кмета на община Плевен Георг Спартански. Това стана след като в началото на сесията групи общински съветници излязоха с декларации, че са категорично против закриването на двете учебни заведения.

"При това положение смятам, че съвсем правилно кметът реши да оттегли тези две свои предложения, тъй като тяхното разглеждане щеше да бъде безмислено. Общинските съветници са си казали мнението по тези точки още на предходни сесии и просто щяхме да влезем в дебат, в който нямаше да се каже нищо ново. Отново щяха да бъдат заявени същите позиции и елементарната математика показва, че тези решения няма как да бъдат взети. Така точките за закриване на ОУ „Васил Левски” и ОУ „Н. Й. Вапцаров” всъщност не бяха разглеждани“, коментира на редовния си брифинг за журналисти в Пресклуба на БТА днес председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

По отношение бъдещето на двете училища, Мартин Митев коментира по-рано, че има готови текстове за промяна на Закона относно начина за финансиране на учебните заведения с цел да бъдат облекчени училищата с малък брой ученици и такива в отдалечените населени места, съобщават от пресцентъра на ОбС.