Полицията нищи пожара в католическия храм в Белене, не изключват умишлен палеж

Продължават огледите

Както вече писахме, католическият храм в Белене е горял в късния следобед вчера. Запалило се е помещението, в което енориашите палят свещи. Огънят е бил загасен навреме. Изгорели са две помещения, но пламъците не са стигнали до основната част на църквата. Нанесените щети са минимални.

На този етап е трудно да се говори за размера на щетите, защото пораженията не са никак малко, стана ясно от репортаж на bTV. Литургия снощи там е нямало, провеждала се е в другия храм. Все още не е ясна причина, довела до пламъците. 

По различни версии работят разследващите, като основна беше спрягана, че огънят е тръгнал от свещите на маса, която обаче е покрита с ламаринен плот, а самите свещи се поставят във вода. На практика изглежда невъзможно да се образува огън, който да обхване цялото помещение. Не се изключва и версията за умишлен палеж.

Според сестра Анна-Глория е много трудно пожарът да тръгне от запалените свещи, защото те се намират в подноси с вода, а масата, върху която се намират, е ламаринена.

Помещението е напълно унищожено, като огънят е засегнал и дървената конструкция на втория етаж и има опасност тя да се срути.  Иконите в тази част на храма също са пострадали от огъня и дима.

Хората, които живеят около храма разказват, че до него има постоянен достъп. Деца играели в двора на католическата църква.