Прокуратурата ръководи досъдебно производство за палеж по непредпазливост на храма в Белене

Назначени са няколко експертизи – пожаро-техническа, съдебно-оценителна и психиатрично-психологическа

Районна прокуратура – Левски ръководи досъдебно производство за палеж по непредпазливост на църквата в Белене.

Досъдебното производство е по чл. 131, ал 1, вр. чл. 133 НК за това, че на 31 март 2017 г. в 18.42 часа в РУ-Белене е получен сигнал, че църква "Блажена Дева Мария", в града, гори. Незабавно е сформиран екип и мястото е посетено от група на РУ-Белене, разследващ полицай и екип на РС ПБЗН. От извършения оглед е установено, че е запалена стая около 5 кв. м., използвана за палене на свещи, намираща се вляво от входа на църквата в същата сграда. В следствие на пожара са изгорели 10 кв. м. каратаван, 4 м. дървено стълбище, дървена врата, дървен прозорец и 4 икони.

От преведените незабавни оперативни действия се установи, че две непълнолетни лица – 15-годишен и 17-годишен от Белене, са били в двора на църквата около 18.20 часа. След около 20 минути по-малкото момче е влязло в стаята със свещи, запалило е една от тях и е хвърлил свещта в коша за боклук - пълен с восък от стари неизгорели свещи, намиращ се в долния десен ъгъл на стаята. Огънят внезапно се е възпламенил, а 17-годишният не е успял, с намиращия се в близост пожарогасител да загаси пожара.

Под ръководството на прокуратурата работата по разследването продължава. Назначени са няколко експертизи – пожаро-техническа, съдебно-оценителна и психиатрично-психологическа.