Осъдиха още един за купуване на гласове в Плевенско

Наложеното наказание е 11 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок

След внесен в съда обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение с Районна прокуратура – Плевен 30-годишен мъж е осъден по бързо производство за престъпление против политическите права на гражданите. Наложеното наказание е 11 месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок.

Юсеин А. се e признаl за виновен за това, че на 25.03.2017 г., в село Мечка, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, дал на други лица  /дал на мъж на 73 година, от същото село  сумата от 20 лева  и на мъж на 30 години  от същото село - сумата от 20 лева имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на проведените  на 26.03.2017 година  избори за 44-то Народно събрание в полза на определена политическа партия.

На 25.03.2017 г. обвиняемият позвънил на телефонния номер, на единият мъж, като пожелал да се срещне с него и баща му. Десетина минути по-късно пристигнал в домът им  и им дал агитационен материал /флаер/ на политическа партия и сумата от по 20 лева, като ги уговорил да гласува за „нашите хора” с определена бюлетина.

На 26.03.216 г. 30-годишният мъж посетил избирателна секция в село Мечка. Пред същата бил пресрещнат от обвиняемият, който му казал да снима с мобилният си телефон бюлетината, след отразяване на неговия вот. Мъжът снимал бюлетината след отбелязването, а след като излязъл, показал снимката на обвиняемия. Това било забелязано от свидетел, който уведомил служител при РУ гр. Пордим, който охранявал избирателна секция.

Споразумението има последица на влязла в сила присъда