Новобранци се учат да оцеляват в Единния център за начална подготовка в Плевен

Идват млади момчета и момичета, нерядко и висшисти

Тук, в плевенския Единен център за начална подготовка (ЕЦНП), започват от АБ-то на войнишкия занаят, разказват от Информационния център на МО - ArmymediaBg. Денят е слънчев. Три строя от модула за подготовка на кадрови войници се движат към полигона, където предстоят занятия по тактическа подготовка на тема ”Живот при полеви условия”. Мл. сержант Данаил Гачевски, инструктор в Първа учебна група, обяснява какво предстои – избор на място и усвояване как да се оборудва убежище за един човек и за отделение – как да се приютят в палатка, колиба или землянка. Да се създадат умения за палене и поддържане на бездимен огън, за съхранение на оръжие и снаряжение. Как се осигурява място за нощуване и неговата защита.

Групата е от 116 военнослужещи, които преминават първи модул на обучение. Младши сержант Гачевски има сериозен опит – той е инструктор от 4 години, а в армията има стаж 13 години. Първо и Трето отделение са водени от ефрейтор Пламен Петров. Слизат в нещо като дере с полегати затревени скатове, на места в тях се сгъстяват хаотично дървета саморасляци. Копаят – оказва се, че бездимният огън се пали в дупка свързана чрез тунел с друга дупка, ориентирани срещу вятъра. Интересно е да наблюдаваш отделението на девойките – с какъв ентусиазъм и хъс работят с лопатите. При мъжете се появяват заслони. Наоколо, огледаш ли се, се виждат окопи и защитни съоръжения. Отделенията са скупчени около своите инструктори и слушат внимателно обясненията. Двама-трима от войниците изпълняват и онагледяват. Останалите гледат. Минава близо час.

Според сержант Цветомир Средков, старши инструктор в ЕЦНП, обучаваните са в 3-тия ден от подготовката си, но се справят отлично като за начално ниво. Избрали са професията си добре мотивирани, при последните приеми се прави по-качествен подбор. Питат, любознателни са.

Има контраст с предишните години. На войниците е куцала мотивацията и целият учебен процес се е спъвал. Постоянно повтаряне, потретяне, а програмите се забавят. Сега критериите са завишени – особено с теста за интелигентност, а и физически обучаваните са по-добре подготвени от предишните смени. Възрастта също е занижена – максимум 28 г. Идват млади момчета и момичета, нерядко и висшисти. Според сержанта репутацията на войнишката професия с времето се повдига. Какви са мотивите им за военна служба?

– Избират възможност не само за по-голяма заплата – обобщава сержант Средков – Армията дава сигурност. За да дадем повече умения и знания на кадровите войници, програмата им е пълна. С тях подготовката е най-сериозна. Минава по план и график.

Отпаданията са сведени почти до минимум

Гледат бързо да наваксат учебния материал, учат го задълбочено. Минали са изпит по физическа подготовка и тест за интелигентност. Вчера им направихме входящ тест по физическа подготовка, за да проверим нивото им и да знаем как да процедираме в обучението. Покриха го много добре, нямаше такива, които рязко да се отличават от другите. Физическият изпит са го взели както трябва. Предишни години сме имали неподготвени обучаеми и сме започвали да ги учим от А и Б на физическата подготовка. Става така, че буксува учебният процес. Но това е вече зад гърба ни. Военнослужещ сега може да отпадне само ако се контузи тежко при физическите натоварвания, но инциденти почти не се случват – правим хубави загрявки, войниците са подготвени и контузиите са сведени до минимум… Според сержант Средков сред кадровите войници има немалко висшисти. Сблъскат ли се с неуредици в живота, избират по-сигурната професия. За част от тях романтичният образ от военните филми работи. Идват отначало като доброволци – да опитат, да видят. Подтикват ги към такъв избор и спомени от фамилията – дядо, баща. Сега във военните окръжия има офицери, които ходят по училищата и популяризират военния занаят.

Доброволци има сред студентите а немалко сред тях са и жени. Идват за около 3 седмици обучение, учебният процес е почти същия като за кадровите войници, но в съкратен вариант. Важно е да се запознаят с общите неща във войнишката професия. По-леко минават на дисциплините. Не ги натоварват много, но сред тях има хора, които не издържат. Не са осъзнали напълно къде отиват и като се сблъскат с действителността, избират друга професия. Какво ги стряска? Лягане, ставане, режима, униформата, оръжието ги плаши. Но пък има и обратни случаи – един от тях е втори път в центъра. Изкарал доброволния резерв, харесало му, и сега е на обучение в модула като кадрови войник. Видял, че се справя добре, говорил е с командирите – те са го окуражили – и взел решение.

За студентите нерядко мотивацията е патриотизъм. Искат да усетят служба, режим. Жадуват за адреналин – автомати, стрелба, стрелкова подготовка, което те не са виждали, защото липсва наборна военната служба. Чували са от дядо, баща или приятели. Адреналинът за тях е да скачат, тичат, залягат, да действат в синхрон и напрежение. На раздяла им остават хубави спомени. Момичетата дори са по-мотивирани и по-бързо усвояват материала. Приключение е, че се срещат тук, обличат униформи, стрелят с автомати – трудно им е, копаят окопи. Времето им във войнишките дисциплини минава бързо. Идват от цяла България и остават с незабравими спомени.

Освен доброволците в центъра обучават и резервисти. Мотивацията им е на по-високо ниво от доброволците, защото те все пак влизат в доброволния резерв. На заплата са. И държат сериозни изпити в края на обучението.

Източник: Информационен център на МО - ArmymediaBg