Собственици на заведения с летни градини в Плевен се срещнаха с председателя на Общинския съвет

Поводът - желанието на представителите на бизнеса за промени в текста на чл. 16, ал. 1 от общинската Наредба №15

Собственици на заведения с летни градини в Плевен проведоха среща с Председателя на Общинския съвет Мартин Митев във връзка с желанието на представителите на бизнеса за промени в текста на чл. 16, ал. 1 от общинската Наредба №15. Наредбата регламентира реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на община Плевен и съгласно посочения член в т. нар. летни градини в областния център се допуска поставянето единствено и само на леки слънцезащитни устройства - това са чадъри и конзолни сенници. На срещата с Мартин Митев собствениците на заведения с летни градини в Плевен поставиха конкретно въпроса какъв е реда за внасяне на предложение в Общинския съвет за промяна на посочения чл.16 и какви са сроковете едно такова предложение да бъде разгледано на сесия.

За начало има изискване кой може да бъде вносител на едно такова предложение, посочи Мартин Митев и цитира чл.60 от Правилника за работа на Общинския съвет за този мандат, където се посочва, че такива могат да бъдат председателят на Общинския съвет, постоянните и временни комисии, общинските съветници, кметът и зам.кметове на Общината.

Втори важен момент са изискванията на Закона за нормативните актове. „Съгласно чл.26, ал.3 от Закона проектът за изменение и допълнение на един нормативен акт трябва да бъде публикуван на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите. В конкретния случай с Наредба №15 тази публикация трябва да бъде на интернет страницата на Общинския съвет, като срока за предложения и становища по проекта е не по-кратък от 30 дни. Т.е Общинският съвет не може да разгледа това предложение на свое заседание преди изтичането на този 30-дневен срок“, обясни Мартин Митев. От друга страна, допълни той,  Общинския съвет - Плевен има фиксирани дни за заседания всеки месец, като според чл.43, ал.1 от Правилника ни за работа тези заседания са всеки последен четвъртък от месеца, освен ако важни въпроси не налагат свикването му в друг ден от месеца.

Мартин Митев обърна специално внимание и на изискването всеки един проект за изменение и допълнение на нормативен акт да съдържа мотиви за предлаганите промени. Съгласно чл.28, ал.2 от Закона за нормативните актове мотивите включват целите, които се поставят; финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива; анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

"Без диалог промяна няма как да се получи. Посоката за промяна трябва да е консенсусна и взаимнополезна - и за вас, и за обществото като цяло, и за облика на Плевен“, каза още на срещата Мартин Митев.