Над 200 униформени следят за сигурността в Плевен по Великден

В периода 13-17 април ще се проведе и специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност”

Днес в Плевен на пресконференция бяха представени предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността по време на Великденските празници в област Плевен. Присъстваха директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Атанасов, зам.директорът на ОДМВР – Плевен комисар Петър Енчев, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Ивайло Иванов, началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Веселин Вътов и началникът на сектор „Охранителна полиция“ главен инспектор Валентин Георгиев.

Главен инспектор Валентин Георгиев разясни, че във връзка с предстоящите празници и осигуряване на спокойствието и обществения ред в област Плевен ще бъдат ангажирани 211 полицейски служители. Проведени са предварителни срещи с представители на местната власт, за да се осигури засилено полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора – църкви, търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура- жп гари и автогари. Ще има и проверки на питейни и увеселителни заведения. В графиците за охрана са включени и публичните събития по време на празниците. При необходимост ще се извършват и физически проверки.

Предвид очакваното интензивно предвижване, са предвидени превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организираните ученически и групови пътувания. Началникът на сектор "Пътна полиция" поясни, че в периода 13-17 април ще се проведе и специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност”. Главен инспектор Ивайло Иванов подчерта, че плевенската дирекция е на трето място в страната по установен нарушители – водачи на МПС шофирали след употреба на наркотични и упойващи вещества, показва статистиката за 2016 година. Ще бъде завишен контролът, особено в районите на питейните заведения и църкви.

Служители на ОДМВР - Плевен, заедно с пожарната, са извършили проверки и огледи на всички храмове на територията на областта. Проведени са разговори и с охранителни фирми, създадена е организация за обезпечаване с оперативен състав в петък и събота, когато се очаква струпване на гражданите около храмовете.

От полицията напомнят гражданите да не забравят личните си карти. Съмнителни багажи и лица със съмнително поведение ще бъдат проверявани в нощта на Великден около храмовете. Призоваваме гражданите да проявяват повече бдителност, в случай че забележат хора със съмнително поведение или багаж да сигнализират на тел. 112 или на най-близко намиращия се униформен. По време на самите празници ще има патрули и в кварталите на Плевен с оглед предотвратяване на кражби по домовете, когато повечето жители на Плевен ще са извън града, както и в малките населени места. Създадена е и организация патрули от КАТ да улесняват трафика. Призоваваме водачите да проявяват повече толерантност и търпение при ситуациите, в които ще се наложи да изчакват на определени пътни участъци.

На 13 и 17 април със заповед на АПИ от 16 до 20 часа ще бъдат спрени тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и част от републиканската пътна мрежа. Очаква се увеличен трафик и натовареност по главен път София - Варна. През празничните дни е осигурено максимално полицейско присъствие и контролът по пътищата в област Плевен ще бъде засилен навсякъде.

Началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Веселин Вътов поясни, че са планирани специализирани полицейски операции по конкретни линии – наркотици, детска престъпност, кражби и измами. Полицейски екипи имат готовност за реагиране на всички сигнали за престъпления на територията на област Плевен. Активно се работи по противодействието на измамите. Всеки ден има задържания, работа с лица от активния криминален контингент, повдигнати обвинения. Дейността е съвместна и с други регионални дирекции.