Ясна е програмата за открития летателен ден на летище "Долна Митрополия"

Авиационният празник се организира по случай честване на 75 години от началото на летателната дейност

Напомняме, че учебна авиационна група „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия ще бъде домакин на открит летателен ден, който ще се проведе на 22 април, събота. Авиационният празник се организира по случай честване на 75 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия.

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09,30 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Контролно–пропускателния пункт от източната страна на летището.

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Тържествената церемония стартира в 11.00 ч. със слова на полковник Петър Банков – командир на Учебна авиационна група "Георги Бенковски" и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. След това ще бъдат връчени нагръдни знаци за придобита специалност "Летец - пилот 1-ви клас" на подполк. Ангел Николов и кап. Асен Райков, и за "Летец - пилот 3-ти клас" на осем пилоти от втория курс за интензивна летателна подготовка по профила на изтребителната авиация. Годишната академична награда "Най-добър курсант" от Факултет "Авиационен" ще получи курсант старшина Иван Стефанов, 4-ти курс, специалност "Радиоелектронно оборудване на летателния апарат".

Летателната програма ще започне в 11,40 ч. с демонстрация на пилотажни умения от страна на летците-инструктори от състава на групата и техните обучаеми със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М.

Зрителите ще могат да видят техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група от три самолета L-39 и два самолета РС-9М във формация "Клин". Предвидени са и демонстрационни полети на лека авиация от Учебен летателен център "Олимпия Еър" - Плевен на малка височина с учебно-тренировъчни самолети.

В програмата е вкючена и изложба на различни видове самолети, самолетообслужваща и специална техника, стрелково оръжие, музейна експозиция.

Представители на Клуб "Традиция" ще направят демонстрация на униформите на Въздушните войски в периода 1942-1944 год.