ОДМВР – Плевен бе домакин на работна среща по проект "Агресия, насилие, тормоз… в нашето училище“

Инициативата е част от превантивната дейност на дирекцията по линия на ограничаване на домашното насилие и борбата с престъпността

Днес в сградата на ОДМВР – Плевен се проведе работна среща по проект "Агресия, насилие, тормоз … в нашето училище", финансиран от Министерството на правосъдието. Темата бе "Един шамар или домашно насилие? Как да възпитаваме децата си!“.

Работната среща се откри от комисар Петър Енчев, който подчерта, че Сдружение "Център на неправителствени организации в Разград", е събрало куража и е сформирало мотивиран екип от експерти за една от най-трудните и тясно специализирани области – превенцията на домашното насилие. "Надявам се, че планираните по проекта мероприятия, посветени на проблемите на полицията и превенцията на престъпността, ще са актуални за служителите на ОДМВР - Плевен.“

На работната среща присъстваха административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен – прокурор Владимир Николов, районен прокурор Пламен Петков, служители от сектор „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен и инспектори от детска педагогическа стая в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и всички РУ при ОДМВР – Плевен.

Организаторите – Сдружение „Център на НПО в Разград“, участваха с представители на съда, прокуратурата, полицията, здравни заведения, образователни институции от Разградска област. 

Обмяната на опит между институциите е добра възможност, чрез която се обсъжда професионалната работа по конкретни случаи. По време на работната среща се търсиха отговори на въпросите какво е редно да правим и каква е границата на морала и закона! Можем ли да конкретизираме неписаните права на човешкия род. Бе обсъдена структурата, основните тези и послания в Програма за превенция на домашното насилие в училища и детски градини, която в момента екипа на проекта подготвя, за да е в подкрепа на образователните институции.

Инициативата е част от превантивната дейност на ОДМВР – Плевен по линия на ограничаване на домашното насилие и борбата с престъпността. Работната среща е част от програмата на дирекцията за оптимално съчетаване на мерки, провеждани съгласувано от отделни държавни институции и структури на гражданското общество.

Партньорството със Сдружение „Център на НПО в Разград“ е важна част от институционалната система на превенцията на домашното насилие. Неправителствените организации осъществяват граждански мониторинг над критичните обществени сфери, които имат отношение към превенцията на престъпността. Сътрудничеството с гражданското сдружение се проявява и чрез реализирането на проекта „Агресия, насилие, тормоз … в нашето училище“, финансиран от Министерството на правосъдието.

Съвместните инициативи на ОДМВР – Плевен и Сдружение „Център на НПО в Разград“ по проекта ще продължат, информираха от пресцентъра на дирекцията.