Стотици отбелязаха 75-годишнината на летище "Долна Митрополия" (Снимки)

Общински съвет – Плевен с поздравителен адрес

С открит летателен ден и с много гости от цялата страна, Учебна авиационна група „Георги Бенковски” - Долна Митрополия отбеляза днес 75 години от откриването на Летището. На тържествената церемония присъства и Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, който връчи поздравителен адрес от името на местния парламент, информират от пресцентъра на ОбС.

„С огромно уважение и респект бих искал да ви поздравя от името на Общински съвет - Плевен и лично от свое име по случай тържественото честване на 75 години от създаването на Летище Долна Митрополия! Наследило славните традиции на Изтребителната школа за висш пилотаж и военни училища, 75 години Летище Долна Митрополия се утвърждава като ковачница на кадри и еталон на военното авиационно образование, дало криле на хиляди български летци и авиационни специалисти“, се казва в поздравителния адрес, връчен от Мартин Митев. „Неслучайно оттук са тръгнали редица известни личности, достигнали до високи ръководни длъжности. Един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов - първият българин, полетял в космоса. Днес, в този празничен ден, всички ние отдаваме дължимото на поколенията възпитаници на българската авиация, които с професионализъм, дух и всеотдайност защитават честта не само на военновъздушните ни сили, но и на Българската армия! Желая ви здраве, нови професионални успехи и чисто небе!“, завършва поздравлението от Председателя на ОбС - Плевен.

Изграждането на летищната инфраструктура и казармения фонд на Летище Долна Митрополия започва през 1939 г., през 1942 г. е поставено началото и на летателната дейност. Кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летището като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС направи в словото си полк. Петър Банков - командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. Слово произнесе и Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на Президента Румен Радев.

Празничната церемония продължи с връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „Летец - пилот 1-ви клас” и за „Летец - пилот 3-ти клас” и на годишната академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен”. Отличието е за курсант старшина Иван Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”. Наградата връчи кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

След официалната част в небето над Долна Митрополия бяха представени пилотажните умения и способности на летците - инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М. Демонстрирани бяха и техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група във формация „КЛИН”. Присъстващите станаха свидетели и на демонстрационни полети на леката авиация, като един от самолетите бе пилотиран от общинския съветник Антон Георгиев.

В празничния ден посетителите на Летище Долна Митрополия имаха възможност да се запознаят отблизо и с различни видове самолети и специална техника. В музейна експозиция бяха показани и архивни документи и снимки, свързани със 75-годишната история на Летището.