Ново поколение изкуствена колянна става бе сложена за пръв път в България от плевенски ортопеди

Операцията завърши успешно, а пациентът, дошъл чак от Благоевград, ще започне още утре раздвижване

Екип от плевенски ортопеди и водещ унгарски хирург извършиха първата операция за поставяне на изкуствена колянна става, позволяваща запазване, както и премахване на задна кръстна връзка, информират от пресцентъра на УМБАЛ-Плевен. Операционната интервенция бе едновременно и курс и се излъчваше на живо в зала "Амброаз Паре" на Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен с обучителна цел за аудиторията от ортопеди от цялата страна и специализанти.

С помощта на телемост специалистите наблюдаваха операцията, слушаха опериращите и можеха да задават въпроси. Доц. д-р Вихър Ковачев, дмн, Началник на Клиника по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”и колегата му проф.д-р Владимир Ставрев, дмн, от пловдисвката УМБАЛ „Свети Георги”, наблюдаваха операцията в залата и разясняваха на присъстващите какво се случва.

Самата интервенция бе извършена от д-р Гюнтер Тибор, водещ ортопед от Унгария, д-р Манчо Ковачев и д-р Христо Гигов. Този нов миниинвазивен метод позволява минимален разрез и минимално увреждане на меките тъкани, както и по-бързо възстановяване на пациента.

Операцията завърши успешно, а пациентът, дошъл чак от Благоевград, ще започне още утре раздвижване.