Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд мъж, присвоил 180 000 евро

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, обсебил 180 000 евро - чужди пари.

Обвинението срещу Емил Г. е за това, че през периода от 3.05.2007г. до 30.09.2012г., в гр. София, в с. Лозен, Община Любимец, в с. Ясен, Община Плевен, в с. Опанец, Община Плевен  и в гр. Плевен, противозаконно присвоил чужда движима вещ, която владеел и пазил  – сумата 180 000 евро, /352 049.40 лв./, собственост на шест лица,  получена от него в качеството му на техен пълномощник, като  обсебването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Майката на обвиняемия, заедно с други свои роднини, била наследник на няколко недвижими имота на територията на Община Плевен, възстановени на наследниците на А. И. И. и на наследниците на С. И. И. За част от наследствените имоти възникнали спорни отношения с трети лица. Наследниците постигнали съгласие административните и съдебните производства във връзка с възстановяване на собствеността върху наследствените имоти да се водят от един човек и през юли 2004 г. те упълномощили  Емил Г. да представлява интересите им във връзка с имоти пред всички общински и държавни служби и пред съдебните власти.

На 22.03.2007 г. Емил Г., в качеството си на пълномощник подписал споразумение с трети лица, по силата на което  наследниците на С. И. И. и на А. И. И. се задължили да се откажат от правото на собственост върху две ниви, срещу което да им бъде заплатена  сума в размер по 30 евро на кв. м. или общо сумата 180 000 евро. След сключване на договора на база споразумението  на обвиняемият била преведена  уговорената сума от 180 000 евро, но той  не разпределил сумата между лицата, които са го упълномощили, а я задържал  за себе си.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.