Високи скорости и адреналин в Гран при на България край Плевен този уикенд

В състезанието се очаква да вземат участие над 100 състезатели

Този уикенд, на летищен комплекс "Долна Митрополия" край Плевен, предстои първото състезание от веригата Grand Prix Bulgaria 2017, което включва петия кръг от BMU European road racing championship на писта и първия кръг от Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM Junior и S3. В състезанието, както обикновено, се очаква да вземат участие над 100 състезатели в двете дисциплини, като заявка за участие са подали пилоти от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, Гърция и Чехия (в клас SM Junior), информираха от БФМ.

Мотоциклетизъм на писта

Въпреки, че сме едва в края на месец април, сезона в дисциплината писта вече е в разгара си и четири от общо четиринадесет кръга вече са в историята на сезон 2017. След два старта на пистата Серес и два старта на Мотопарк Румъния, за пистовите пилоти предстои първото участие на Плевен за годината.

В клас SP125, с четири победи от четири старта и актив от 100 точки, Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля) води колоната, следвана от Милен Георгиев (Мотомания.бг, Априля) които след няколко технически ситуации натрупа до момента две втори и две трети места, 72 точки. Трети, на три точки от Милен се е позиционирал македонецът Християн Бузалковски (Априля, 69т.) които има не-лоши класирания в Плевен до момента и може да изненада двамата пред него.

При пилотите от клас SuperSport 600, интригата от началото на сезона не спира и първите четири състезатели в класирането до момента успяха да привлекат вниманието към себе си с отлично каране и сериозна конкуренция. Димитрис Каракостас (Гърция, Ямаха), направи две победи в Серес, но в Румъния Александър Георгиев (МСК Плевен, Хонда) и Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Ямаха) си размениха по едно първо място на подиума и традиционно се озоваха с еднакви точки – по 74, съответно на 2-ра и 3-та позиция във временното класиране. Факт е, че Йонел Паксота (Румъния, Ямаха), все още не се е качвал на първото място на стълбичката от началото на година, но явно румънецът си е направил тактическа схема в този най-дълъг сезон от Балканския шампионат до момента. В Плевен, Бойко Божинов (Зедмото, Ямаха), не един път е показвал своите качества, така че е твърде рано да прогнозираме какъв ще бъде подиума в града на Панорамата.

Formula 600 от началото на годината ни показва интересна разнородност в класирането на топ три. Красимир Михайлов (Троян Мото Клуб, Хонда), смени марката, но не и класа и след три втори места и една победа е първи във временното класиране с актив от 85 точки. Основен конкурент на троянеца е пилота от Турция, Али Ефе (Ямаха) който до момента има две първи места, едно второ и едно 14-то. Общо точките за Али са 71, а с голяма разлика, на третото място с 49 точки и две трети места се намира Янислав Димитров (Мотомания.бг, Ямаха). В Плевен обаче ще видим и Тодор Меченски (Ви Так Рейсинг, Ямаха) който отбеляза два подиума в Серес, но пропусна Румъния. На сцената се завръща и Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда) който дълго се колеба между 600сс и 1000сс, но в крайна сметка избра по-малката кубатура за първото си участие през сезона.

Formula 1000 отново ще бъде бойно поле на вечната борба между български и македонски пилоти. В Румъния, здравословен проблем извади от участие двойния победител от Серес – Калоян Ангелов (МК Боляри, Хонда) и основния му конкурент Слободан Ивчески (Македония, Хонда) успя да стигне еднократно до първото място на подиума. След дългогодишно отсъствие в шампионата се завърна Петър Ангелов (Мотомания.бг, БМВ), който без да се замисля върху статуквото в класа отбеляза победа и едно второ място в Румъния. Четвърти в класирането се нареди Николай Захариев (Ф.Г. Рейсинг, БМВ), а третата позиция е за Игор Спиров (Македония, Априля).

В клас SuperBikeстартовете в Плевен ще предложат 100% порция адреналин и напрежение в една топ 5 българска битка. Мартин Чой (ЕКО БМВ Рейсинг Тийм, БМВ) ще използва паузата между другите му ангажименти свързани с Световния шампионат по ендуранс и пистовите серии Алпе Адриа за да натрупа максимални точки в Долна Митрополия. Димитър Митов (МК Боляри, БМВ) след два подиума в Румъния вече е трети във временното класиране с 53 точки, а пред него са румънците Каталин Казаку (61т.) и лидера в класирането Роберт Мурешан (79т.). и двамата пропускат състезанието в Плевен, така че в топ 5 тази седмица не се очаква чуждестранна намеса. В зоната на Чой и Митов се нареждат Владислав Димитров (Тийм Гис, БМВ), Велислав Марков (ЗЕДМОТО, Кавазаки), Пламен Бонев (МК Боляри). Атанас Нейчев (Несебър Мото, Априля) най-вероятно ще пропусне състезанието след травма от Серес, но на сцената се завръща Петър Въжаров (Ридо Самоков), така че картината в SuperBike ще бъде пълна.

Програмата за Плевен тази седмица предвижда и първия старт за сезона в клас Скутери.

СуперМото

Наравно с пилотите в дисциплината писта, тази седмица и СуперМото състезателите ще имат възможност да покажат своите качества в първия кръг на Европейския шампионат за класоветеSM Junior и S3.

При най-малките състезатели от групата SM Junior се очаква традиционната битка България/Турция, като този път в нея ще се включи и представител на Чехия. За съжаление двамата пилоти от Турция Чан и Дениз Онджу вече насочиха усилията си главно и основно в дисциплината писта и ще пропуснат това състезание, но пък от друга гледна точка това отваря прозорец за други български момчета като Кристиян Иванов и съотборника му Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ), Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, КТМ) и още двама пилоти от Румъния – Паскота младши и единственото момиче в шампионата Дариа Гианеску.

В клас S3 ще бъде голямата конкуренция тази седмица, където Хакан Халми (МСК Севлиево) ще се срещне отново с Алекс Димитров (Мотоспорт Варна), но този път към тях ще се присъедини и Димитър Петров (Мото спорт Сливен), а изненада може да поднесе и Славомир Иванов (МСК Севлиево).

В клас OPEN, доминиращата фигура и тази година най-вероятно ще бъде Александър Георгиев, който отново ще се разпростре на два фронта (СуперСпорт 600 е неговото ново призвание). Янко Ташев ще пропусне първия кръг на шампионата по лекарско нареждане защото все още не е 100% възстановен след операция на коляното, но Георгиев има задачата да бъде безупречен, защото след него дебнат Веселин Иванов (МСК Плевен, Сузуки), Бисер Асенов (Ф.Г рейисинг, Кавазаки) и други.

Съботния ден на пистата в Долна Митрополия ще бъде зает с тренировки, а стартовете в неделя започват в 10:30.

Вход свободен !