Плевенски ученик ще представя страната ни на Европейския конкурс за млади учени

Чавдар Лалов е възпитаник на Математическата гимназия "Гео Милев“ - Плевен

Петима български ученици ще представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който ще се проведе в естонската столица Талин през септември 2017 г. Това са победителите от тазгодишния Национален конкурс "Млади таланти“, организиран за 19-ти път от Министерството на образованието и науката (МОН).

Журито на конкурса класира на първите три места проектите "Структура на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа" на Чавдар Лалов от Математическата гимназия "Гео Милев“ - Плевен, "Сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане“ на Василена Цветанова и Радослав Димитров от Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов“ - Пловдив, и „Търсене на променливи звезди в разсеяния куп NGC7243“ на Симона Христова от Природо-математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе, и Теодор Алексиев от СМГ "Паисий Хилендарски" - София. Всеки проект ще получи и парична награда от 1500 лв. 

Грамотите за успешно представяне на учениците бяха връчени днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков на официална церемония в МОН. Той посочи, че целта на конкурса „Млади таланти“, който е част от съпътстващите инициативи на рамкова програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, е да дава стимул на младежи между 14 и 21 години с интерес към науката да развиват и изявяват знанията и уменията си.

Тази година в Националния конкурс постъпиха 33 проекта, като журито допусна за участие 30 от тях.